Alles over kunst

Nieuws

Nieuw initiatief voor actuele kunst in Mechelen

De stad Mechelen heeft in een persbericht plannen bekendgemaakt om de tentoonstellingszalen van het Cultuurcentrum van Mechelen in te zetten voor een nieuw initiatief dat ‘actuele kunst, talentontwikkeling en stedelijkheid’ zal samenbrengen. Er is echter nog geen naam voor het nieuwe platform, dat vanaf het najaar van 2024 het Mechelse tentoonstellingsbeleid ‘een nieuwe dynamiek [moet] geven’ rond actuele kunst. Zowel het vinden van een passende naam als het opstellen van een effectief beleidsplan zullen binnen het kader van een uitgebreid stakeholderstraject plaatsvinden dat de komende maanden van start gaat onder de naam ‘Traject Garage Plus’.

Volgens het persbericht moet de nieuwe kunstspeler niet alleen voor een dynamischer kunstbeleid zorgen, maar krijgt ook een belangrijke functie binnen het kunstlandschap van Mechelen, als verbindingspunt tussen verscheidene organisaties in de stad – waaronder RADAR, Artenova, Academie en IKA. Daarnaast moet ze een brug tussen nationale en internationale spelers vormen. Om het proces op gang te zetten, kondigde de stad Mechelen een investering van 200.000 euro aan voor de ‘vernieuwing en opfrissing’ van de zalen van het Cultuurcentrum. Daarbovenop komt nog een investering van 70.000 euro voor een voltijds coördinator, die in de loop van 2023 aan het roer komt.

Dit heeft echter tot gevolg dat De Garage niet langer als ruimte voor hedendaagse kunst zal fungeren, wat in het persbericht niet met zoveel woorden wordt vermeld. Tamara Beheydt schreef een uitgebreid artikel over de waaier van protest die is ontstaan naar aanleiding van de beslissing van de stad Mechelen, waarin ze verschillende kunstenaars hierover aan het woord laat. Lees het artikel hier.

In een eerdere versie van dit artikel werd niet vermeld dat ‘Traject Garage Plus’ de sluiting van De Garage inhield. Dat hebben we aangevuld.

CC Mechelen