Over HART

HART is een toonaangevend Belgisch tijdschrift over kunst. We verschijnen maandelijks op papier en digitaal. Onze website brengt belangrijk kunstnieuws, complementair aan het maandelijkse magazine. HART wordt gelezen en gesteund door kunstenaars, verzamelaars, professionals en kunstliefhebbers.


HART kijkt, reflecteert, opinieert en schrijft met inzicht en bezieling. Over kunstenaars en hun werk, over tentoonstellingen, kunstinstellingen, verzamelen en engagement.


HART wordt gemaakt door gepassioneerde experten. Ze zien honderden tentoonstellingen, ontmoeten nog meer kunstenaars, lezen boeken en teksten over kunst, interviewen makers, curatoren, museumdirecteurs en verzamelaars, nemen deel aan debatten, maken soms zelf tentoonstellingen. Maar boven alles zijn het schrijvers en fotografen die dag in dag uit bezig zijn met wat er omgaat in de kunstwereld in België en ver daarbuiten.

Historiek
In januari 2006 hield journalist en oprichter Marc Ruyters de eerste editie van HART boven de doopvont. Zijn ambitie was het maken van een laagdrempelig, kwaliteitsvol en alert blad over hedendaagse kunst in België en daarbuiten. HART magazine was van bij aanvang een beetje dwars. Uitgegeven als een krant, op mooi papier, vormgegeven door Kim Beirnaert, met op de cover telkens het portret van een kunstenaar door fotograaf Jean-Pierre Stoop. Een formule die dertien jaar lang de herkenbaarheid van het blad garandeerde.

In januari 2018 gaf Ruyters als hoofdredacteur de fakkel door aan het duo Anne-Marie Poels en Sam Steverlynck. Een jaar later nam Kathleen Weyts het zaakvoerderschap van hem over. Ruyters blijft verbonden aan het blad als senior writer en adviseur. Met de aanstelling van het nieuwe trio luidt het blad een nieuw tijdperk in. HART zal meer plaats maken voor tekst- en beeldbijdragen van kunstenaars. We besteden voortaan aandacht aan (kunst)boeken en de relatie tussen kunst en economie en kunst en beleid. HART bericht eveneens over cross-overs met andere disciplines zoals architectuur, podiumkunsten, muziek, design en mode. De tabloid wordt een magazine, vormgegeven door Vrints-Kolsteren, het kunstenaarsportret wordt vervangen door een treffend citaat uit een tekst of gesprek met een kunstenaar. Daarnaast omarmen we de voordelen van online: snel inpikken op de kunstactualiteit.

DIRECTIE
Kathleen Weyts


HOOFDREDACTIE
Anne-Marie Poels
Sam Steverlynck


SENIOR WRITER
Marc Ruyters


WEBREDACTIE
Pieter Vermeulen


VASTE MEDEWERKERS
Sofie Crabbé, Bert Danckaert, Isabelle De Baets, Johan Debruyne, Paul Depondt, Indra Devriendt, Colette Dubois, Marc Holthof, Machteld Leij, Eric Rinckhout, Hans Theys, Pieter T’Jonck, Pieter Van Bogaert, Koen Van Synghel, Pieter Vermeulen, Christine Vuegen


FOTOGRAFIE
Jean-Pierre Stoop


GRAFISCH ONTWERP
Vrints-Kolsteren


WEBSITE
Bureau Marnef


VERANTWOORDELIJKE UITGEVER
Kathleen Weyts
Kleine Markt 7-9, bus 26
2018 Antwerpen