Over HART

HART is een toonaangevend Belgisch tijdschrift over kunst. We verschijnen maandelijks op papier en digitaal. Onze website brengt belangrijk kunstnieuws, complementair aan het maandelijkse magazine. HART wordt gelezen en gesteund door kunstenaars, verzamelaars, professionals en kunstliefhebbers.


HART kijkt, reflecteert, opinieert en schrijft met inzicht en bezieling. Over kunstenaars en hun werk, over tentoonstellingen, kunstinstellingen, verzamelen en engagement.


HART wordt gemaakt door gepassioneerde experten. Ze zien honderden tentoonstellingen, ontmoeten nog meer kunstenaars, lezen boeken en teksten over kunst, interviewen makers, curatoren, museumdirecteurs en verzamelaars, nemen deel aan debatten, maken soms zelf tentoonstellingen. Maar boven alles zijn het schrijvers en fotografen die dag in dag uit bezig zijn met wat er omgaat in de kunstwereld in België en ver daarbuiten.

Historiek
In januari 2006 hield journalist en oprichter Marc Ruyters de eerste editie van HART boven de doopvont. Zijn ambitie was het maken van een laagdrempelig, kwaliteitsvol en alert blad over hedendaagse kunst in België en daarbuiten. HART magazine was van bij aanvang een beetje dwars. Uitgegeven als een krant, op mooi papier, vormgegeven door Kim Beirnaert, met op de cover telkens het portret van een kunstenaar door fotograaf Jean-Pierre Stoop. Een formule die dertien jaar lang de herkenbaarheid van het blad garandeerde.

In januari 2018 gaf Ruyters als hoofdredacteur de fakkel door aan het duo Anne-Marie Poels en Sam Steverlynck. Een jaar later nam Kathleen Weyts het zaakvoerderschap over. Ruyters blijft verbonden aan het blad als senior writer en adviseur. Met de aanstelling van het nieuwe trio luidde het blad een nieuw tijdperk in. HART maakt meer plaats voor tekst- en beeldbijdragen van kunstenaars. We besteden voortaan aandacht aan (kunst)boeken en de relatie tussen kunst en economie en kunst en beleid. HART bericht eveneens over cross-overs met andere disciplines zoals architectuur, podiumkunsten, muziek, design en mode. De tabloid werd een magazine, vormgegeven door Vrints-Kolsteren, het kunstenaarsportret op de cover werd vervangen door een treffend citaat uit een tekst of gesprek met een kunstenaar. Daarnaast omarmen we de voordelen van online: snel inpikken op de kunstactualiteit.

DIRECTIE
Kathleen Weyts


KERNREDACTIE
Tamara Beheydt, Bas Blaasse, Barbara De Coninck, Jessica Gysel, Marc Ruyters, Phillip Van den Bossche en Kathleen Weyts


SENIOR WRITER
Marc Ruyters


WEBREDACTIE
Bas Blaasse


EINDREDACTIE
Luc Franken


REDACTIECOÖRDINATIE, MARKETING EN ADVERTENTIES
Liesbet Waegemans


ONDERSTEUNING REDACTIE, MARKETING EN ADMINISTRATIE
Zena Van den Block


FOTOGRAFIE
Jean-Pierre Stoop, Rebecca Fertinel, Tom Van Hee, Jonas Van der Haegen, Pauline Niks, Flor Maesen


GRAFISCH ONTWERP
Vrints-Kolsteren


WEBSITE
Bureau Marnef


VERANTWOORDELIJKE UITGEVER
Kathleen Weyts
Kleine Markt 7-9, bus 26
2018 Antwerpen