Alles over kunst

Nieuws

Werk van David Lamelas wordt weggehaald

Het werk Quand le ciel bas et lourd (1992) van David Lamelas, dat naast het Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen staat, zal in februari 2021 worden afgebroken.

Het museum plant renovatiewerken waarbij een nieuwe toegang tot het gebouw aangelegd wordt. Initieel zou Lamelas' werk met een aantal meters verplaatst worden in het omringende park, maar die beslissing heeft Minister van Cultuur Jan Jambon recent herzien. De kunstenaar heeft de minister hierover aangeschreven in september, maar zijn brief is onbeantwoord gebleven. Daarop is nu een publieke campagne gelanceerd waarbij wordt opgeroepen om de brief mee te ondertekenen.

Quand le ciel bas et lourd werd geproduceerd voor de tentoonstelling America. Bride of the Sun: 500 Years Latin-America and the Low Countries die in 1992 plaatsvond in het KMSKA. In 2011 werd het door de kunstenaar gedoneerd aan het M HKA. De installatie biedt een reflectie over de relatie tussen natuur en de industriële maatschappij, over kolonisatie, onderdrukking en censuur. Het is een uniek voorbeeld van een publiek monument in België dat zich kritisch verhoudt tot het koloniale verleden, en neemt een prominente plaats in binnen het oeuvre van David Lamelas.

De petitie is te vinden op de website van Jan Mot, die David Lamelas vertegenwoordigt.

David Lamelas, Quand le ciel bas et lourd (When the sky low and heavy), 1992, view at the Royal Museum of Fine Arts Antwerp, 2011, photograph by Philippe De Gobert. In the collection of M HKA, donation by the artist in 2011