Alles over kunst

Nieuws

Ultima Beeldende Kunst voor Luk Lambrecht

De Ultima Beeldende Kunst 2020 gaat naar curator Luk Lambrecht.

Op 18 mei heeft de Vlaamse Gemeenschap de Ultimas 2020 uitgereikt aan twaalf laureaten, als erkenning voor hun bijzondere verdiensten de socio-culturele sector. De uitreiking, in aanwezigheid van minister van Cultuur Jan Jambon, verliep dit jaar volledig digitaal in de binnenkoer van de Landcommanderij Alden Biesen.

Uit het juryrapport:

"Omwille van de uitzonderlijke positie die Luk Lambrecht zich in het professionele beeldende kunstveld heeft verworven, omwille van de manier waarop hij een breed internationaal netwerk heeft opgebouwd, maar vooral omwille van de manier waarop deze curator de kunstenaar steeds centraal zet, beschouwt de jury de toekenning van deze prijs niet zozeer als een waardering voor één persoon, maar als een beloning voor alle kunstenaars die mee aan dit verbindende traject hebben samengewerkt."

De keuze voor Luk Lambrecht in menig opzicht opmerkelijk. Doorgaans wordt de prijs van de Vlaamse Gemeenschap uitgereikt aan beeldende kunstenaars. De jury motiveert de beslissing echter als volgt: "Rond de kunstenaars is een heel ecosysteem actief van mensen die zich, eveneens met een passionele liefde voor de kunst, inzetten om de sector te laten groeien. Kunstenaars maken de kunstwerken, maar zij zouden de productie en presentatie van hun werken niet met hetzelfde succes kunnen realiseren als zij hierbij niet op een goede manier omkaderd en ondersteund werden." Prijzen voor tentoonstellingsmakers en kunstcritici zouden - naast die voor kunstenaars - opnieuw in het leven moeten geroepen worden, zo luidt het nog.

Vorig jaar ontstond er heel wat ophef toen Luk Lambrecht na meer dan twintig jaar dienst ontslagen werd als curator in CC Strombeek, een plek die door zijn toedoen is uitgegroeid tot een gevestigde naam in het Vlaamse cultuurlandschap. Dat Lambrecht net op dit moment een Ultima in ontvangst mag nemen, lijkt dan ook een weldoordachte keuze.

Vooral zijn publieksgerichte attitude, zijn doorgedreven engagement als tentoonstellingsmaker en zijn kwaliteiten als bruggenbouwer worden geprezen door de jury. Ook de manier waarop Lambrecht het steeds heeft opgenomen voor kunstenaars, gaat niet onopgemerkt voorbij:

"Wars van het gangbare en het conventionele, heeft Luk Lambrecht een belangrijk parcours als curator opgebouwd. De manier waarop Lambrecht zijn nek uitsteekt voor de kunstenaars, wordt sterk gewaardeerd in het veld. Dat dit soms leidt tot botsingen, wordt dan weer niet altijd even hard gewaardeerd. In een jaar gekenmerkt door angst en onrust, werd echter duidelijk dat deze geest van tegendraadse strijdvaardigheid – die altijd al een eigenschap van de kunstwereld is geweest, en een opdracht voor iedereen die met kunst bezig is – een bijzondere meerwaarde kan betekenen voor de kunstwereld én voor onze samenleving. De manier waarop Lambrecht dit belichaamt, dient als voorbeeld voor de jongere generaties van vandaag."


Luk Lambrecht (°1959, Ronse) groeide op in Avelgem. Na zijn studies verkaste hij naar Brussel. Zijn eerste stappen als tentoonstellingsbouwer zette hij bij de toenmalige Regie der Posterijen, waar hij acht jaar lang verantwoordelijk was voor het organiseren van tentoonstellingen in het Postmuseum aan de Brusselse Zavel.

Van 1999 tot 2020 was hij aan de slag als curator voor het Cultuurcentrum Strombeek (Grimbergen), dat hij uitbouwde tot een kwaliteitsvolle pleisterplek voor beeldende kunsten. Hij kon o.a. nationale en internationale kunstenaars als Gerhard Richter, Daniel Buren en Lawrence Weiner overtuigen om te exposeren in het cultuurcentrum, dat een artistieke baken in het Vlaamse cultuurlandschap werd. Hij zette eveneens samenwerkingsverbanden op tussen het cultuurcentrum en o.a. het S.M.A.K. en Bozar.
Sinds begin 2021 is Lambrecht coördinator Vrije Kunsten van de afdeling Beeldende Kunsten aan de PXL-MAD School of Arts en werkt hij als freelance curator, o.a. voor Feast of Fools (2019) in het Kasteel van Gaasbeek.

Recent nog cureerde Luk Lambrecht As close as that in het M HKA in Antwerpen, De page en page van Jacqueline Mesmaeker in het Roger Raveelmuseum en Wake-up Call in Platform 6a in Otegem.
Als kunstrecensent leverde hij bijdragen voor De Morgen, Knack, Metropolis M, Flash Art en Flux-News.
Sinds 2016 is hij ondervoorzitter van de kunstenwerkgroep van de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) in Brussel. Sedert 2017 is hij lid van de Commissie Aankopen Hedendaagse Kunst van de Vlaamse Gemeenschap. Hij is lid van de raad van bestuur van de compagnie Damaged Goods (van choreograaf Meg Stuart) en van de Foundation Marcel Broodthaers. Hij stond ook aan de wieg van de Cera Foundation in Leuven. Lambrecht is tevens adviseur adviseur kunstintegratie voor het UZ Brussel. Momenteel werkt hij aan een boek met het een overzicht van het werk van kunstenares Jacqueline Mesmaeker voor uitgeverij MER. Deze zomer komt hij met een tentoonstelling van Steven Fillet naar de werkplaats School van Gaasbeek. In het najaar presenteert hij een overzichtstentoonstelling van schilder Stefaan Vermuyten, aangevuld met werk van Guy Rombouts, Jef Van Eynde en auteurs Koen Peeters en Bart Janssen. Eind dit jaar cureert hij de tentoonstelling van Carlos Caballero in PXL-MAD School of Arts. Samen met Marta Mestre werkt hij daarnaast aan een ruime tentoonstelling rond het werk van Philippe Van Snick in het S.M.A.K. in Gent.