Alles over kunst

Nieuws

Tania Bruguera verlaat Cuba in ruil voor vrijlating 25 gevangenen

De Cubaanse kunstenaar en activiste Tania Bruguera (1968), die in 2017 tijdens het Kunstenfestivaldesarts in Brussel te zien was met een opvoering van Samuel Becketts Endgame in de voormalige Marivaux Cinema, verlaat haar thuisland, Cuba. Ze stemde in om dit te doen op de voorwaarde dat de regering een groep gevangenen vrijlaat, meldt Hyperallergic.

In een interview met Radio Martí dat op 5 oktober werd uitgezonden, zei Bruguera, lid van het kunstenaars-activistencollectief 27N, dat haar een baan was aangeboden als hoofddocent op de media- en performance-afdeling van Harvard University. Bruguera vertelde dat ze de Cubaanse autoriteiten heeft gezegd dat ze de functie zou accepteren en het land zou verlaten als ze een aantal activisten zouden vrijlaten die de afgelopen maanden gevangen zaten, nadat ongekende protesten voor vrijheid van meningsuiting en toegang tot voedsel en gezondheidszorg het land hebben opgeschudt.

De Cubaanse regering gebruikt de 14e editie van de Biënnale van Havana, die medio november zal openen, om 'het lijden van het Cubaanse volk uit te wissen', aldus kunstenaar en activist op haar twitter account. Met de hashtag #ImmoralBiennial dringt Bruguera er bij bezoekers op aan om de show, het grootste visuele kunstevenement van het eiland, te boycotten.

Tania Bruguera, foto Claudio Fuentes