Alles over kunst

Nieuws

Rijksmuseum Amsterdam plant Vermeer expo in 2023

In het voorjaar van 2023 wijdt het Rijksmuseum in Amstetdam voor het eerst in zijn geschiedenis een overzichtstentoonstelling aan Johannes Vermeer. Met bruiklenen vanuit de hele wereld belooft dit de grootste Vermeer-tentoonstelling ooit te worden. Het Rijksmuseum bezit zelf vier meesterwerken van Vermeer, waaronder het wereldberoemde Melkmeisje en Het Straatje.

Op dit moment zijn de voorbereidingen voor de tentoonstelling in volle gang, meldt het museum. De tentoonstelling is een samenwerking tussen het Rijksmuseum en het Mauritshuis in Den Haag. Er wordt onder andere door beide musea onderzoek gedaan naar het kunstenaarschap van Vermeer, zijn artistieke keuzes en beweegredenen voor zijn composities, als ook naar het maakproces van zijn schilderijen.

In de tentoonstelling zullen onder andere topstukken zoals het Meisje met de parel (Mauritshuis, Den Haag), De geograaf (Städel Museum, Frankfurt am Main), Schrijvende vrouw met dienstbode (The National Gallery of Ireland, Dublin) en Vrouw met de weegschaal (The National Gallery of Art, Washington D.C.) te zien. Daarnaast worden werken getoond die nooit eerder voor het publiek in Nederland te zien waren, waaronder de net gerestaureerde Brief lezende vrouw aan het open raam, uit de Gemäldegalerie Alte Meister in Dresden.

Johannes Vermeer, Meisje met de parel, 1665, Mauritshuis Den Haag