Alles over kunst

Nieuws

Mu.ZEE verwerft topstuk

Mu.ZEE in Oostende heeft het schilderij ‘Formation de la matière’ (1951) van Georges Vantongerloo (1886-1965) aangekocht. Het past binnen de museumambitie om elk jaar een topstuk te verwerven. De afgelopen jaren zijn op deze manier onder meer kunstwerken van Jules Schmalzigaug, James Ensor, Léon Spilliaert en Jean Brusselmans aan de collectie toegevoegd.

De nieuwe aankoop is te zien in de nieuwe collectiepresentatie ‘Transform the local. Poetry must be made by all’.

Georges Vantongerloo schilderde beweeglijke concentrische cirkels in een soort geordend en punctueel tachisme, met groene, gele, oranjerode en paarsblauwe verftoetsen op een witte ondergrond, het symbool van het onbevattelijke en het lege. ‘Formation de la matière’ is volgens medewerker Barbara de Jong een letterlijke vertaling van de gebruikte techniek. Vantongerloo heeft geëxperimenteerd met een complexe laagopbouw om diepte te creëren. Op een ‘pasteuze’ witte grondlaag zijn gekleurde stipjes aangebracht waarna hij het werk heeft opgeschuurd. Hierdoor is de verflaag enerzijds transparant geworden (met doorschemerende stipjes) en anderzijds heel vlak van structuur met lacunes. Hierop is verder gewerkt en zijn weer gekleurde stipjes aangebracht maar ook zijn plaatselijk witte verftoetsen te zien.

Georges Vantongerloo is de belangrijkste vertegenwoordiger van Belgische abstracte kunst. In de zoektocht naar nieuwe visies op moderne en hedendaagse kunst, hebben recente studies rond Vantongerloo de focus verlegd naar zijn latere naoorlogse oeuvre. Binnen een ‘Global Art History’ ontdekken kunst- en cultuurhistorici dat Vantongerloo bijvoorbeeld als lid van de groepering Cercle et Carré (1929-1930) en als bezieler van het transnationale Abstraction-Création (1931-1937) een cruciale rol heeft gespeeld in de verdediging en promotie van internationale abstractie van de jaren 30 tot 60.

Georges Vantongerloo, ‘Formation de la matière’, 1951, olieverf op paneel, 42 x 48 cm.