Alles over kunst

Nieuws

Manifesta 14 maakt titel en artistiek directeur bekend

De veertiende editie van de tweejaarlijkse kunstmanifestatie Manifesta heeft de artistiek directeur en titel van de aankomende editie bekend gemaakt. It matters what worlds world worlds: how to tell stories otherwise zal worden geleid door de in Berlijn gevestigde Australische kunst- en literatuurwetenschapper Catherine Nichols. Eerder deze zomer werd bekend dat de manifestatie, die in Pristina, de hoofdstad van Kosovo, zal plaatsvinden, van 22 juli tot en met 30 oktober 2022 loopt. Nog een bestemming voor deze zomer.

De titel en de conceptuele insteek van de rondreizende biënnale hangen samen met de locatie. De keuze voor Kosovo gaat terug op de erfenis van de oorlog die er woedde in 1998-99. In 2019 verwoorde de directeur van Manifesta, Hedwig Fijen, het als volgt:

De culturele, juridische en politieke verlamming van de jaren negentig resulteerde in een verlies van gevoel voor openbare ruimte en een gebrek aan erkenning voor wat gewoon is. Ik zou willen dat Manifesta Pristina de middelen kan bieden om een radicale en diverse openbare ruimte te reconstrueren, opnieuw te definiëren en terug te winnen, iets wat vandaag nog altijd wordt beschouwd als een subversieve culturele daad, wat een oproep tot verandering kan worden.

De manifestatie zal, aldus de organisatoren, collectieve verhalen onderzoeken en promoten als een ‘vitale strategie van politiek en maatschappelijk engagement.’ De vers-gepresenteerde artistieke leider van de 2022-editie verwoordt het als volgt: ‘Toen ik Pristina bezocht, gaven de mensen die ik ontmoette, de gesprekken die ik had, het werk waarvan ik getuige was me een tastbaar gevoel van de transformerende kracht die ligt in verhalen en in de handeling, in de praktijk van het vertellen van verhalen zelf.’

Nichols was dit jaar onder andere verantwoordelijk voor het programma van Beuys2021, de serie tentoonstellingen en evenementen in het kader van de honderdste geboortedag van de Duitse Joseph Beuys, verspreid over de deelstaat Noordrijn-Westfalen. Dit programma loopt nog tot het einde van dit jaar.

www.manifesta14.org

Catherine Nichols, foto Peter Rigaud