Alles over kunst

Nieuws

Kader Attia benoemd als curator Berlijn Biënnale

Voor de 12e editie, die gepland staat voor 2022, heeft de Biënnale van Berlijn voor hedendaagse kunst geen kunsthistoricus of curator, maar kunstenaar Kader Attia benoemd om de kunstmanifestatie te leiden. Hij is de eerste kunstenaar die de biënnale cureert sinds 2016, toen het collectief DIS de negende editie organiseerde die grotendeels gericht was op kunst over digitale technologieën.

Attia (1970, Frankrijk), groeide op in Parijs met Algerijnse ouders, en studeerde filosofie en kunst. In zijn praktijk richt Attia zijn aandacht vaak op botsende geschiedenissen en de erfenissen van het kolonialisme. Hij contextualiseert zijn werkt met het concept van ‘reparatie’, een concept dat hij eens definieerde als “een eindeloos proces van intellectuele, culturele en politieke aanpassingen dat de mensheid parallel aan haar natuurlijke evolutieproces doorzet” en dat hij “filosofisch in zijn geschriften ontwikkelt en symbolisch in zijn oeuvre als beeldend kunstenaar”, aldus de kunstenaar.

Zijn interesse in het concept van heling of reparatie “stelt hem in staat de dialectiek tussen destructie en reparatie te onderzoeken, waarbij reparatie wordt opgevat als een manier van cultureel verzet en een middel voor een samenleving of een onderwerp om hun geschiedenis en identiteit opnieuw toe te eigenen”, aldus het persbericht van de Biennial Foundation.

Afgelopen voorjaar en zomer liep van de kunstenaar de solotentoonstelling Fragments of Repair bij BAK, basis voor actuele kunst, in Utrecht. In 2016 won de kunstenaar de Marcel Duchamp prijs en in hetzelfde jaar opende hij zijn eigen kunstruimte in Parijs, La Colonie – geschreven met een streep door de naam – die in maart 2020 de deuren moest sluiten als gevolg van de coronapandemie; het onafhankelijke centrum gewijd aan decoloniale theorie financierde de eigen programmatie met de opbrengsten van hun bar en café op de begane grond.

Kader Attia, foto Anthea Schaap