Alles over kunst

Nieuws

HISK stelt Anne Pontégnie en HART-redacteurs Pieter Vermeulen en Sam Steverlynck aan als curatoren

Het Hoger Instituut Voor Schone Kunsten (HISK) gaat vanaf 2021 voor een nieuwe aanpak en stelt met Pieter Vermeulen, Sam Steverlynck en Anne Pontégnie drie nieuwe curatoren aan. Tot nu toe was er telkens één curator die gedurende twee jaar de kandidaat-laureaten begeleidde, maar vanaf nu zullen de eerste- en tweedejaars kandidaat-laureaten voorbereid worden op het leven als professionele kunstenaar door een trio.

Alle rechten voorbehouden

Jonge kunstenaars uit binnen- en buitenland kunnen bij het HISK terecht voor een postgraduaat in de beeldende kunsten. HISK biedt hun gedurende twee jaar een eigen werkplek en pedagogische begeleiding aan. De focus ligt op individuele praktijk en nauw contact met een groep toonaangevende docenten, kunstenaars, curatoren, critici en wetenschappers. Na die twee jaar krijgen de studenten de titel van ‘Laureaat van het Hoge Instituut voor Schone Kunsten’. Het HISK is de enige instelling in België die een dergelijk postgraduaat aanbiedt.

De vorig jaar aangestelde artistieke adviescommissie, bestaande uit Guy Bovyn, opleidingshoofd en voorzitter van de vakgroep theorie aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen; Mark Cloet, beeldend kunstenaar; Ilse Dauwe, beheerder kunstcollectie FOD Buitenlandse Zaken; Ariane Loze, video en performance kunstenaar en HISK alumna; Koen van den Broek, schilder en HISK alumnus, zal een aangepaste en belangrijke rol in de artistieke verantwoordelijkheid vervullen, zo deelt het HISK mee.

Pieter Vermeulen begeleidt de twaalf eerstejaars gedurende de eerste helft van het jaar en Anne Pontégnie neemt van hem over voor de tweede helft van het jaar. Gedurende heel 2021 zal Sam Steverlycnk de twaalf tweedejaars kandidaat-laureaten voorbereiden op de laureaattentoonstelling die plaatsvindt op het einde van het jaar.

hisk.edu/mw

Alle rechten voorbehouden
Alle rechten voorbehouden