Alles over kunst

Nieuws

Drie gemeenschappelijke winnaars Prijs Vrienden v/h S.M.A.K

De Prijs van de Vrienden v/h S.M.A.K. 2020 – 2021 gaat dit jaar naar alledrie de finalisten: Jimena Chávez Delion, Mark Grootes en Angyvir Padilla. De jury geeft zo gehoor aan de kunstenaars die eerder in een verklaring pleitten voor solidariteit in deze tijd van de coronapandemie.

Uit 112 ingezonden portfolio’s selecteerde een internationale jury afgelopen jaar de drie finalisten. Door de pandemie werden de tentoonstelling en prijsuitreiking echter met een jaar uitgesteld. In deze periode, aldus het persbericht, “kregen de kunstenaars de gelegenheid om hun verschillende artistieke praktijken en elkaar beter te leren kennen zodat zij zowel op persoonlijk als op professioneel vlak een band konden smeden en gemeenschappelijke bekommernissen ontdekken die zij relevant vonden voor de hedendaagse tijd, zoals migratie, territorium, kolonisatie, menselijke relaties en consumptie”.

De verbondenheid waar het bericht over rept maakte het voor de genomineerden moeilijk om de tentoonstelling op te vatten als een wedstrijd en was hen aanleiding tot een pleidooi voor solidariteit. Empathie, solidariteit en samenwerkingen waren volgens hen dan ook “een logisch antwoord op de moeilijkheden waarmee het kunstenveld het afgelopen anderhalf jaar getroffen werd maar ook als kracht voor het tegemoet treden van een onzekere toekomst”.

De Prijs van de Vrienden v/h S.M.A.K. is een nationale, tweejaarlijkse competitie voor kunstenaars die recent afstudeerden aan een Belgische hogeschool voor beeldende kunsten. De prijs omvat 5.000 euro cash en een solotentoonstelling in de ruimte van de Vrienden v/h S.M.A.K.

De drie laureaten, (van links naar rechts) Jimena Chávez Delion, Mark Grootes en Angyvir Padilla, tijdens de opbouw van hun tentoonstelling in het S.M.A.K.