Alles over kunst

Nieuws

Caroline Dumalin artistiek directeur AAIR

Caroline Dumalin is aangesteld als nieuwe artistiek directeur van AAIR in Antwerpen. Dumalins kunstenaarsgerichte visie, uitgebreide contacten in het internationale en lokale kunstveld en specifieke ervaring met residenties waren bepalend voor haar aanstelling.

Caroline Dumalin: “Mijn visie voor AAIR is de creatie van een levend instituut: een dynamische ontmoetingsplaats die uitnodigt en herbergt, waar de hedendaagse condities van de artistieke praktijk kunnen worden heroverwogen. De intieme setting van het huis zorgt voor een directe uitwisseling met nieuwe vormen en ideeën. Ik kijk ernaar uit om voort te bouwen op de kunstenaarsgedreven geschiedenis van de organisatie en nauw samen te werken met de medewerkers en partners van AAIR om onze activiteiten, profiel en bereik verder vorm te geven. ”

Voorafgaand aan haar aanstelling was Dumalin werkzaam als curator bij WIELS Centrum voor hedendaagse kunst in Brussel, waar ze ook enkele jaren verantwoordelijk was voor het residentieprogramma. Naast haar activiteiten als kunstschrijver, samensteller van publicaties en gastdocent, is ze covoorzitter van AICA België en bestuurslid van Etablissement d’en face.

Greet Vlegels, algemeen directeur van AAIR, zegt: “AAIR draagt duurzaam bij aan de ontwikkeling van de artistieke praktijk van kunstenaars. We willen dit unieke profiel versterken en onze regionale, nationale en internationale uitstraling vergroten. Na de lancering van onze werking en locatie, was het vinden van iemand met het juiste artistiek profiel ter opvolging van Alan Quireyns de volgende stap om die ambities waar te maken. Met Caroline Dumalin zijn we overtuigd deze persoon gevonden te hebben. Ze krijgt de uitdagende opdracht om de artistieke lijn van AAIR verder uit te werken. Haar rijke ervaring en sterke visie zullen het team inspireren en versterken bij het realiseren van onze toekomstplannen.”

AAIR is de samensmelting van de internationale residentieplek AIR Antwerpen en Studio Start, het ondersteunend atelierinitiatief voor lokaal creatief talent. De nieuwe locatie in de directeurswoning van de voormalige koekjesfabriek De Beukelaer, achter de Zoo en het Centraal Station van Antwerpen, huisvest vier woon- en werkruimten waar ongeveer twaalf internationale residenten per jaar worden ontvangen. In het aanpalende voormalige Dominicanenklooster en dertien andere studiogebouwen in en rond de stad verhuurt AAIR 141 betaalbare werkruimten aan 200 kunstenaars. In 2020 zijn uitwisselingen gepland met residenties in Clermont-Ferrand, Frankfurt, Helsinki, Marrakesh, Praag en Ramallah.

Alle rechten voorbehouden