Alles over kunst

Nieuws

Ann Veronica Janssens wint Ultima Beeldende Kunst

Ann Veronica Janssens heeft de Ultima voor Beeldende Kunst 2022 gewonnen, dat werd gisteren bekend gemaakt tijdens een feestelijke ceremonie in Tour & Taxis in Brussel. Het werk van de Belgisch-Britse Ann Veronica Janssens (1956) bevindt zich op het kruispunt tussen experiment, lichtsculptuur en immersieve kunst.

De jury: ‘Het oeuvre van Ann Veronica Janssens is even indrukwekkend als subtiel. Met efemere middelen zoals licht en mist of onverwachte bewerkingen van elementaire materialen zoals glas en staal, maakt ze onzichtbare werkelijkheden zichtbaar. Ze schenkt ons beelden die we nog nooit gezien hebben en provoceert ervaringen die we nog niet beleefd hebben. Het sublieme is nooit veraf.’

Licht en vloiestoffen spelen vaak een belangrijke rol in Janssens’ werk, maar ook andere materialen. Vorig jaar stelde ze glassculpturen tentoon bij Gallery Micheline Szwajcer. Afgelopen zomer ging Kathleen Weyts met de kunstenaar in gesprek naar aanleiding van een hele reeks tentoonstellingen en sculpturen die die zomer verspreid over Frankrijk te zien waren. Ondertussen werkte ze aan een nieuwe overzichtstentoonstelling in Milaan, in Pirelli HangarBicocca, die net een maand geleden opende en nog tot 30 juli 2023 te bezoeken is.