Alles over kunst

Nieuws

4de editie van Coup de Ville in Sint‑Niklaas

De vierde editie van Coup de Ville zal plaatsvinden van 11 september t/m 11 oktober 2020 in het centrum van Sint-Niklaas. Stef Van Bellingen zal optreden als curator, de organisatie is in handen van kunstenplatform WARP. Van Bellingen organiseerde de eerste editie van Coup de Ville al in 2010, samen met Jan Hoet.

Ter aankondiging van Coup de Ville wordt er tussen 1 en 30 augustus een pre-parcours georganiseerd. Via een wandel- en fietsparcours en een quiz, vormt dit pre-parcours de ideale inleiding tot Coup de Ville in het najaar.

Coup de Ville 2020 vindt plaats van 11 september t/m 11 oktober 2020 en is een zoektocht naar groen en bloemen. Met de ondertitel ‘Chasing Flowers’ onderzoekt Coup de Ville hoe de figuur van de bloem natuur en cultuur met elkaar verbindt en hoe ze symbool staat voor de zachtere waarden in onze samenleving. In het post-coronatijdperk is aandacht voor ecologische en sociale waarden niet meer weg te denken.

Langs het tentoonstellingsparcours zal het werk van een 30-tal kunstenaars te zien zijn. Zowel (inter)nationaal opkomend talent als gevestigde waarden benaderen het thema ‘Chasing Flowers’: van gigantische houtskooltekeningen tot videokunst en installaties. De meeste werken werden speciaal voor Coup de Ville gecreëerd.

De hedendaagse kunstwerken gaan in dialoog met de historiek en locaties van de stad Sint-Niklaas. Museale ruimtes, verborgen tuinen en privéwoningen, zullen deel uitmaken van het parcours.

Deelnemende kunstenaars zijn o.a.: Stefan Bertalan (RO), Stefanos Tsivopoulos (GR), Nils Verkaeren (BE), Filip Vervaet (BE), A.T. De Keersmaeker/ Thierry De Mey (BE), Dirk Zoete (BE) en wijlen Lois Weinberger (AT) & Jef Geys (BE).

Filmstill uit History Zero (2013) van Stefanos Tsivopoulos, de film die hij maakte voor de 55e editie van de Biënnale van Venetië