Alles over kunst

Expo  HART Nr. 213 special

SUPERSTUDIO

Kathleen Weyts

Praktische info

SUPERSTUDIO. Met werk van Nadia Naveau (Base-Alpha Gallery), Tom Volkaert (Everyday Gallery), Octave Vandeweghe (valerie_traan gallery), Peter Rogiers (Tim Van Laere Gallery), Marius Ritiu (DMW Gallery), Leyla Aydoslu (0090 / Fred & Ferry Gallery) en Katleen Vinck (Base-Alpha Gallery) en interventies van Marc Vanrunxt en Jaime Llopis (Kunst/Werk).
13.05 van 12 – 21u
14-16.05 van 12 – 18u
Interventies van Marc Vanrunxt en Jaime Llopis (Kunst/Werk) op 13.05 tussen 17 – 20u en 16.05 tussen 15 – 18u

Duinstraat 124, 2060 Antwerpen

In de Duinstraat in oud-Borgerhout staat een prachtig pand. Ooit huisden er de transformatoren van een elektriciteitscentrale. Vandaag vindt het beeldhouwersatelier van Katleen Vinck er zijn onderkomen. Genereus gooit ze af en toe de deuren van de monumentale hal open om er gelijkgestemde zielen te ontvangen en dat is altijd weer een bijzondere gebeurtenis. Tijdens het Antwerp Art Weekend brengt Vinck met SUPERSTUDIO een groep beeldhouwers samen met wiens werk ze een grote affiniteit voelt en die een band hebben met de Antwerpse kunstscene. Ze beschouwt het als een vorm van waardering voor het werk van collega’s, waarbij een gezamenlijk statement minder van belang is. Het gaat om het samenbrengen van energieën met respect voor de eigenheid van de betrokken kunstenaars. De connecties die ze zelf maakt tussen de werken en kunstenaars laat ze open, het publiek mag ze voor zichzelf invullen.

Katleen Vinck, Urknall, 2020, courtesy Base-Alpha Gallery

De titel is een knipoog naar de afmetingen van de studio en de werken die er getoond worden en verwijst tegelijkertijd naar Superstudio, een collectief van radicale architecten uit Firenze dat furore maakte tijdens de jaren ’60 en ’70. Ze ageerden tegen het heersende naoorlogse modernisme en zetten hierbij antropologie, beeldende kunst, film, populaire cultuur en performance in; elementen die de deelnemende beeldhouwers zelf ook graag incorporeren in hun werk.
Met Leyla Aydoslu, Marius Ritiu, Tom Volkaert, Octave Vandeweghe, Nadia Naveau, Peter Rogiers en Katleen Vinck treedt in de Borgerhoutse SUPERSTUDIO een keure beeldhouwers aan om u tegen te zeggen. Elk op zich verleggen ze de grenzen van de beeldhouwkunst in onderwerp, materialiteit en expressie. SUPERSTUDIO gaat een gedurfde confrontatie aan die nu al vraagt om meer, al is het maar omdat dit zo zelden gebeurt.

Marius Ritiu, courtesy DMW Gallery

Choreograaf Marc Vanrunxt, sinds jaar en dag compagnon de route van Vinck, gaat graag in diverse settings de confrontatie aan tussen dans en sculptuur. In 2019 mocht hij de Duinstraat inpalmen voor de vijf uur durende happening The House of Art & Beauty, waarin hij kunstenaars uit verschillende disciplines samenbracht voor een groot KUNST/FEEST. Nu geeft hij present in de tentoonstelling samen met danser-performer Jaime Llopis voor de performance MIN OF MEER/MORE OR LESS.

Katleen Vinck vult met SUPERSTUDIO een onmiskenbare leemte in tijdens het art weekend. Sculpturaal werk en performance komen omwille van het monumentale formaat en tijdsduur over het algemeen minder aan bod in het reguliere galeriecircuit. Niet alleen logistiek, maar ook in zijn artistieke opzet is het een ware tour de force om deze expo neer te zetten voor een vierdaagse. Niet te missen dus.