Alles over kunst

Expo

Ontdek het bordspel Art & My Career in Kunsthal Gent

Colette Dubois

Praktische info

Vrijdag 26 maart, 20:00, artist talk, online via Zoom

Leen het bordspel Art & My Career aan de balie van Kunsthal Gent (FR + EN)

Wat is de plaats van vrouwen in de hedendaagse kunstwereld? Hoe geraak je als vrouw aan de top? Dat zijn de vragen die worden gesteld in Art & My Career, een spel – maar tevens kunstwerk – ontworpen door de jonge kunstenaar Olivia Hernaïz. U kan het spel nu uitlenen aan het onthaal van Kunsthal Gent en een online gesprek met de kunstenaar volgen via Zoom op vrijdag 26 maart om 20 uur.

Art & My Career

Om Art & My Career te kunnen realiseren, heeft Hernaïz een grote sociologische enquête uitgevoerd bij een honderdtal vrouwen die actief zijn in de kunstwereld in België, Frankrijk en Engeland. Het werk neemt de vorm aan van een gezelschapsspel: een vast parcours, pionnen, dobbelstenen, kaarten en bankbiljetjes. Het doel is « het te maken», als vrouw, in de kunstwereld. Er zijn acht verschillende parcours: student, kunstenaar, curator, galeriehouder, museumconservator, professor, kunstgeschiedkundige of culturele begeleider. Elk carrière vraagt een diploma en/ of een bedrag dat je moet investeren en/ of een duwtje in de rug. Je kan carrières combineren en toevoegen in functie van de strategie van de speler, het toeval van de dobbelstenen en de kaarten. Het spel richt zich op de carrière van vrouwen in de kunstwereld, maar gaat tegelijk verder dan de kunstwereld (iedereen kan zich aangesproken voelen, ook mensen uit andere sectoren). Origineel aan het spel is dat de criteria van succes zeer individueel zijn : voor sommigen is het geld, voor anderen bekendheid, voor nog anderen geluk. Meestal is het een combinatie van de drie die elke speler aan het begin van het spel moet bepalen.

Art & My Career

De kunstwereld is een microkosmos en tegelijk een spiegel van de maatschappij. Vrouwen zijn er ondervertegenwoordigd hoewel ze de meerderheid uitmaken aan kunstscholen en universiteiten. Weinig kunstenaressen bereiken de top, of het nu gaat om financiële of symbolische erkenning. En als het al gebeurt, komt het vaak doordat één of verschillende invloedrijke vrouwen hen geholpen hebben. Ook al werken veel vrouwen in de kunstwereld (musea, kunstcentra, galeries), ze vervullen er zelden de meest prestigieuze of best betaalde jobs. Veel vrouwen verdwijnen ook geleidelijk aan uit de kunstwereld. Sommigen komen later terug, of zelfs veel te laat (een vakje in het spel: « Op je 80ste retrospectieve MUMA. 12 punten. Hartaanval, spoedopname in het ziekenhuis »). De stereotypen rond het vrouw-zijn, moederschap en de opvoeding van de kinderen, het huishouden,… het zijn zoveel obstakels in het professionele parcours van vrouwen, inclusief in de kunstwereld die zichzelf vaak een cool en open-minded imago toekent. Je vindt dat soort obstakels ook terug in Art & My Career, vaak met humor. Het spel nodigt uit tot gesprekken: tijdens de twee spelletjes die ik gespeeld heb met een vriend, hebben we veel gelachen (vaak groen gelachen) en situaties besproken die we zelf ook aan den lijve hebben ondervonden of meegemaakt, of hebben gehoord van bevriende kunstenaressen en galeriehouders.