Alles over kunst

Expo

Lore Vanelslande in Galerie Annette De Keyser

Anne-Marie Poels

Praktische info

Lore Vanelslande, Pillars of Light, tot 29 februari in Galerie Annette De Keyser, Generaal Belliardstraat 19, Antwerpen. Open za van 14-18 u., en ma-vr op afspraak. www.annettedekeyser.com

Annette De Keyser is een galeriehouder met een missie. Ze brengt in haar galerie spiritueel aangelegde kunstenaars samen, wier werk geladen is met een zekere energie. Een aantal jaar geleden koos ze er bewust voor niet meer met kunstbeurzen mee te doen (“voor de kunst die ik breng bestaan er geen beurzen”) en weer een paar jaar later begon ze op een andere manier te werken. Sindsdien brengt ze nog twee keer per jaar een solo in de voorkamer van de galerie en een daarmee resonerende groepstentoonstelling in de twee achterste ruimtes en haar bureau – dit in combinatie met een soundscape. Licht, kleur en geluid, daar gaat het voor haar over: het zijn middelen om mensen waar nodig te helen en tot hun essentie te laten doordringen.

Lore Vanelslande, Pillars of Light 8, 2019, oil and pencil on paper and canvas, 80,5 x 66 cm., courtesy Lore Vanelslande and Galerie Annette De Keyser

Ook Lore Vanelslande (1983) is met energetische kunst bezig. Ze studeerde af en begon haar carrière met werk waarin ze haar geboortedatum omzette in symbolen, maar ze ontdekte tijdens een verblijf in China de sacred geometry, die symboliek en een heilige (helende) werking toeschrijft aan bepaalde geometrische vormen. Sindsdien houdt dit haar bezig en maakt ze tekeningen en werk in olie op papier waarin vooral veel cirkelvormen opduiken. Centraal in haar solo Pillars of Light bij Annette De Keyser, staat een reeks ongelofelijk fijn opgezette zwart-wit tekeningen, die Vanelslande afgelopen zomer maakte. Toen bezocht ze verschillende sacred sites: krachtplekken die al door onze voorouders als zodanig aangemerkt werden (denk aan Stonehenge) en bijvoorbeeld met tempels of stenen gemarkeerd werden. Gedreven door die kracht liet ze prachtige vormen uit haar pen op papier vloeien – in filmpjes op haar Instagram zien we haar minutieus streepjes trekken en zo een cirkelvorm creëren. Om ook kleur in de tentoonstelling te brengen, vulde De Keyser de reeks aan met drie werken waarin bollen in delicate kleuren over het papier dansen. Het zijn veel directere en krachtigere werken, die Vanelslande opzette in olie op de al wat bezoedelde canvas achterzijden van oude stafkaarten – wat de vormen alleen maar meer authenticiteit lijkt te geven.

Wars van wat de kunstwereld misschien van haar verwacht, zoekt Vanelslande haar eigen weg. Recent startte ze ook met ENIGMA, een reeks waarin ze in connectie met haar publiek kunst voor hen maakt – werken die voor elke opdrachtgever anders zijn en hem of haar kunnen helpen hun innerlijke stem te vinden. En met het open source project CYPHER wil ze tot eind december dagelijks de energie van de dag in een geometrisch symbool vastleggen – voor iedereen vrij te gebruiken. Of u dan spiritueel aangelegd moet zijn om dat te doen of van de rest van Vanelslandes werk te genieten? In geen geval: puur esthetisch zijn haar tekeningen prachtig om te zien – niet voor niets kreeg ze van de behangfabrikant Masureel de opdracht om behangpatronen te ontwerpen. Alleen zou het zomaar kunnen dat u extra geraakt wordt, als u zich ook openstelt voor de lagen onder die schoonheid. Take it or leave it.