Alles over kunst

Kunst in Quarantaine

Expo

Kunst in tijden van corona: 8 tips

De coronacrisis daagt galeries en organisaties uit om nieuwe, creatieve manieren te vinden om kunst te tonen en verkopen. We zetten een achttal bijzondere initiatieven voor u op een rijtje.

Pilar

Benjamin Verhoeven - 50.000 SCANS, ACT IV - V - VI (c) the artist

Pilar is naar eigen zeggen een ‘artistiek laboratorium’ op de campus van de VUB in Brussel. De plek wil de relatie tussen kunst en wetenschap onderzoeken aan de hand van diverse kruisbestuivingen. Dat is opnieuw het geval met de tentoonstelling Wilderness Hidden Underneath. Die expo wil de poëzie van fouten en de schoonheid van mislukkingen belichten aan de hand van crashes, bugs en errors. Een thema dat een wel heel ironische bijklank kreeg doordat de expo al na een week moest sluiten door het coronavirus. De curator, Maarten Vanermen, bleef echter niet bij de pakken zitten en kwam op de proppen met een “COVID-proof”, 360° virtuele tour. Met werk van Benjamin Verhoeven, Eva Vermeiren, Elias Heuninck, Karolien Chromiak, Liselotte Van Daele, Naama Roth, Stien Bekaert en Seppe De Meyere.

pilar.brussels




Ballroom Project

Kunst kopen in crisistijden? Online initiatieven mogen dan wel boomen dezer dagen, er gaat niets boven the real thing. Bovendien houden tal van kunstenaars amper het hoofd boven water door hun precaire positie, afgelaste projecten en oplopende kosten. En zoals belangenvereniging NICC het zo kort en bondig verwoordt: zonder kunstenaars geen kunst.

Ballroom Project - een samenwerking tussen de Antwerpse galeries Base-Alpha en DMW - wil daar verandering in brengen door in te zetten op de online verkoop van werken van jonge kunstenaars die door Ballroom en door andere galeries worden voorgedragen (o.a. Tatjana Pieters, Barbé Urbain, Bruthaus en Whitehouse). De prijzen schommelen tussen de € 75 en € 2500 voor zowel unieke werken als edities. Heel wat kunstenaars nemen deel, waaronder Joris Vanpoucke, Tim Volckaert, Fia Cielen, Nadia Naveau, Mathias Prenen, Lieven Segers en Stephanie Baechler. Zij krijgen een genereuze 70 procent van de opbrengsten, met de rest worden de overheadkosten gedekt. De catalogus gaat live op zondag 19 april vanaf 14u, dus wees er tijdig bij.

ballroom-project.be




The Wunderwall / Art Feeds

Ook de galeries Sofie Van de Velde en PLUS-ONE werken sinds enige tijd samen. Zo is The Wunderwall ontstaan, een gedeelde muur waarop jong artistiek talent wordt gepromoot. In zijn virtuele vorm hebben de galeriehouders er het initiatief #art_feeds aan gekoppeld: 20 procent van de kunstverkoop gaat naar een voedselbank in Antwerpen. Voor twee euro is er een nieuwe maaltijd. Op de website is werk te vinden van o.m. Dodi Espinosa, Sarah & Charles, Ives Maes, Charline Tyberghein, Karin Hanssen, Mous Lamrabat, Filip Vervaet en William Ludwig Lutgens.

thewunderwall.com




Rectangle

Rectangle nodigde jarenlang kunstenaars uit om werk te presenteren op een reclamebillboard in Sint-Gillis – met af en toe ook een presentatie in hun ruimte. Net zoals de meeste reclame inkomsten tegenwoordig vooral online te halen zijn, maakt ook Rectangle de switch naar het (computer)scherm. Zij nodigden de in Brussel woonachtige Columbiaanse kunstenaar Juan Pablo Plazas uit die volledig vanop afstand een tentoonstelling heeft samengesteld. Hij vertelt in een podcast op associatieve wijze een verhaal waarin verschillende elementen (zoals spinnen en borstels) terugkeren. Dat leidt tot een aantal sculpturen, waarvan hij de instructies naar een medewerker van Rectangle heeft gestuurd om het werk in zijn plaats uit te voeren in hun Viewing Room. Het geheel werd verder uitgewerkt in een live lecture-performance tijdens de ‘vernissage’, een virtueel billboard, reproducties van de kunstwerken en een grondplan op de website. Daarnaast geeft Plazas ook een editie uit van 50 postkaarten met spinnen die hij signeert en je persoonlijk terugstuurt na betaling. Een veelzijdig en ambitieus project dat op slimme wijze omgaat met de notie van confinement en social distancing.

Tot 27 april, www.rectangle.be




Super Dakota

Asha Schechter, House Clock (glass house)with Dead Fly, 2019. Inkjet print on adhesive vinyl, 152.4 x 100 cm, 60 x 39 in. 1 + 1 AP

De Brusselse galerie Super Dakota zette al lang voor het coronavirus toesloeg in op een digitaal aanbod. Naast een virtual video room met een wekelijks programma van films, video en digitale kunst (tot vandaag Margarita Maximova), tonen ze nu de derde episode uit hun tentoonstellingsplatform Super Room, dat in oktober werd gelanceerd.

Onder de toepasselijke titel Is Anybody Home LOL is werk te zien van achttien kunstenaars waaronder John Baldessari, Neïl Beloufa, Chris Dorland, Isaac Lythgoe,.. In een mooi ontwerp krijg je een knappe presentatie van elk werk met voldoende duiding. Als de coronacrisis veel galeries heeft verplicht om snel de switch naar online presentaties te maken, komt de digitale voorsprong van Super Dakota nu wel zeer goed van pas.

superdakota.com




Jan Mot

David Lamelas, Time (Performance), 1970, performance in Les Arcs (FR). Collection: Tate Modern, London and MoMA, New York Image courtesy the artist and Jan Mot, Brussels

Tijd en plaats zijn belangrijke elementen in de praktijk van de Argentijnse conceptuele kunstenaar David Lamelas (1946). Bekend is hij onder andere door de performance Time waarin hij een groep mensen die – naar huidige maatstaven – dicht naast elkaar staan in een rij één voor één elke minuut de tijd laat omroepen. Die bekende performance krijgt nu vijftig jaar na datum een nieuwe uitvoering, weliswaar via diverse computerschermen en over verschillende tijdzones. Op zondag 19 april om 17u kunt u de performance volgen via deze livestream op YouTube en zelf ook deelnemen. Of hoe een klassieke performance een nieuw leven krijgt in tijden van corona.

janmot.com




YouTube ArtSpace

(c) Tim Verherstraeten & Jivan van der Ende

Work on display - the quarantine way, zo luidt de tagline van YouTube ArtSpace. Het videokanaal zet de toegankelijkheid van YouTube in om werk te tonen van een jonge generatie kunstenaars waaronder Ayrton Eblé, Lien Hüwels, Thomas Willemen, Karolien Chromiak, Yemo Park en Myrthe van der Mark. Een soort van online kunstscene, want verder loopt er niet direct een rode draad door de twee collecties van video's die dienst doen als tentoonstellingen. Maar dat hoeft ook niet: Youtube ArtSpace kan tellen als statement op zich. Jammer wel dat het corporate karakter van sociale mediakanalen de zichtbaarheid van dit soort initiatieven beperkt, waarmee we tegelijk willen zeggen: graag uw thumbs up op Youtube en Facebook.




TICK TACK

Shana Moulton, Unique Boutique, 2013. High-definition digital video, 9:19 min - 2/3 + 2 AP. Courtesy Galerie Gregor Staiger Zürich

Een bioscoopervaring in lockdown-tijden, het is nog mogelijk - onder gepaste omstandigheden weliswaar. TICK TACK maakt er al langer een sport van om videowerken van kunstenaars te projecteren op hun immense glazen gevel. Vanaf zonsondergang kan elke toevallige passant er zijn kijklust botvieren. Het programma wisselt regelmatig, met dit keer een line-up van films gecureerd door Vincent Vanden Bogaard. A Cycle of Sustain and Decay brengt klinkende namen samen als Leo Gabin, Shana Moulton, Thai Shani en Ryan Trecartin. Check het volledige programma op de website, en tel mee af naar de volgende vertoning.

ticktack.be