Alles over kunst

Expo  HART Nr. 213 special

Eldorado van eigenzinnige fotogaleries

Christine Vuegen

Praktische info

Vivian Maier & Stephan Vanfleteren, Capturing Life, van 8 mei tot 19 juni in FIFTY ONE, Zirkstraat 20 en William Klein, Platinum, van 8 mei tot 19 juni in FIFTY ONE TOO, Hofstraat 2, Antwerpen. www.gallery51.com

Diado Moriyama, Tokyo Bar - Lips and Tights tot 29 mei in Stieglitz 19, Klapdorp 2, Antwerpen. www.stieglitz19.be

Margaret Lansink, Body Maps tot 26 juni in Ingrid Deuss Gallery, Provinciestraat 11, Antwerpen. www.ingriddeussgallery.com

Wanda Tuerlinckx, Androids, van 13 mei tot 30 mei in IBASHO, Tolstraat 67, Antwerpen. www.ibashogallery.com

Galerie Baudelaire, Plantin en Moretuslei 119, Antwerpen. www.galeriebaudelaire.be. Pas verschenen, n.a.v. de 200ste geboortedag van Baudelaire: Charles Baudelaire, Het spleen van Parijs, herziene vertaling van Jacob Groot geïllustreerd met nieuwe foto's van Miro Švolík. www.voetnoot-publishers.nl

Dat in Antwerpen de hoogste concentratie van fotogaleries in België is te vinden, zeker als het gaat over galeries met een opmerkelijk tentoonstellingsprogramma, ontsnapt misschien aan de aandacht omdat ze naadloos zijn geïntegreerd in het kunstcircuit. Van FIFTY ONE tot IBASHO: wat de Antwerpse fotogaleries typeert, is dat ze stuk voor stuk een heel persoonlijk karakter hebben.

Vivian Maier, Randolph Street, Chicago, 1977, courtesy Estate of Vivian Maier, Maloof Collection en Gallery Fifty One

De 21-jarige fotogalerie FIFTY ONE is geen gewone klassieker, die inzoomt op meesterfotografen. Oprichter Roger Szmulewicz is niet gespeend van originele visies. Begin 2014 opende hij om de hoek FIFTY ONE TOO. Sindsdien exploreert hij interacties met beeldende kunst, vooral werk op papier. Recenter lanceerde hij het online kunstplatform 28 Vignon Street, waar diverse curatoren exposities presenteren. In de galerie is Vivian Maier nu gekoppeld aan Stephan Vanfleteren en de tweede ruimte toont Platinum van William Klein.

Wat verderop inviteert Stieglitz 19 ons in Tokyo Bar - Lips and Tights van de Japanse cultfotograaf Daido Moriyama. De fotogalerie startte in 2008 in een woonhuis en vertrok in 2011 naar het centrum. Bezieler Dries Roelens is de ontdekker van jong talent in China, Japan, Amerika en ook Europa. Lara Gasparotto, Chad Moore, Ren Hang en soms ouder talent als Moriyama: Stieglitz 19 is een plek om kennis te maken met vernieuwende experimenten, maatschappelijk energetisch, ook al eens provocerend en erotisch, en dikwijls met een treffende intimiteit.

Daido Moriyama, zonder titel (“lips”), 1964, courtesy Stieglitz 19

Artistieke gevoeligheid, emotie en indringendheid zijn toonaangevend bij Ingrid Deuss Gallery, in 2011 opgestart in een jaren-dertigpand. Ingrid Deuss kiest nauwgezet werk waar ze zelf voor valt. Analoog of digitaal, uniek of in oplage, het is altijd een eigen aanpak van fotografie. Nu loopt er een fotoproject van de Nederlandse Margaret Lansink, eerder waren onder meer Karel Fonteyne en Julie van der Vaart te zien.

Elders brengt IBASHO in een herenhuis een stuk Japan naar het Westen. De naam betekent ‘een plaats waar je jezelf kan zijn’. Expo’s van Japanse fotografen en door Japan geïnspireerde westerse fotografen, alsook nieuwe en antiquarische boeken erover: zo delen de Nederlanders Annemarie Zethof en Martijn van Pieterson sinds 2015 hun passie. Daar ontdekt u nu Androids van de Belgische Wanda Tuerlinckx uit Amsterdam.

Alweer totaal anders is Galerie Baudelaire, in 2002 geopend door de Nederlanders Anneke Pijnappel en Henrik Barends. Fotografie van Miro Švolík of fotocollages van de dwarse kunstenaar en onderwijsvernieuwer Jos Houweling, alles kan zolang het getuigt van fantasie en verbeelding. De galerie pauzeert even in deze coronatijd, maar hun uitgeverij Voetnoot niet. Allemaal een andere eigenheid en geregeld aanduwen tegen de grenzen van de fotografie, zo gaat het in het Antwerpse fotogalerielandschap.