Alles over kunst

Artikel  HART Nr. 200

Vooraf HART Nr.200

Zoals u wellicht gemerkt hebt aan de cover, en de mooie binnenflap die werd ontworpen door kunstenaar Gerard Herman, is dit een speciale editie van HART. Want geloof het of niet, u houdt nu het 200ste nummer vast. Toen Marc Ruyters dit blad in 2006 boven de doopvont hield, uit ongenoegen met de manier hoe kunst werd gecoverd in de mainstream media, werd hij nét niet gek verklaard. Een – toen nog – driewekelijks kunstblad? ‘Dat krijg je toch nooit gevuld?’, klonk het destijds. Het omgekeerde bleek echter waar, waarbij steeds meer kaf van het koren moest worden gescheiden in een immer groeiend aanbod.

Dit nummer leek ons dan ook het ideale moment om in onze archieven te duiken. Want in de dertien jaar dat dit tijdschrift bestaat is er best veel veranderd. Niet alleen bij HART zelf, maar in de kunstwereld in het algemeen. In ons land merkt men in die periode een nodige inhaalbeweging, met in Brussel alleen al tal van nieuwe spelers, zoals WIELS, De Centrale, La Loge, de Vanhaerents Collection, de Boghossian Foundation, Fondation CAB en het niet onbesproken KANAL – Centre Pompidou. In Brussel en Antwerpen vestigden zich nieuwe galeries, waarvan sommigen ondertussen weer vertrokken, net zoals internationale curatoren zijn gekomen … en gegaan.

Al bladerend door onze – soms vergeelde – kopieën zagen we hoe bepaalde pijnpunten uit het verleden met de jaren alleen maar urgenter zijn geworden. Zo kan u in een interview uit 2010 met Mai Abu EIDahab, toenmalige directrice van Objectif Exhibitions, lezen over de perikelen in Antwerpen als kunststad, een situatie die er met de jaren niet bepaald op verbeterd is.
We kwamen verschillende bijdragen tegen waarin we reflecteerden op wat kunstkritiek eigenlijk is, of zou moeten zijn. En we stootten op interviews met figuren uit de kunstwereld die ons ondertussen ontvielen. Om bijvoorbeeld te merken hoe Jan Hoet, zes jaar na zijn overlijden, bij ons voor een glimlach blijft zorgen met zijn krasse uitspraken die tegelijk spijkers met koppen slaan. Dit en veel meer kan u lezen in de artikels die we voor u uit ons archief hebben geselecteerd.

Nog meer heuglijk nieuws: voor ons 200ste nummer heeft niemand minder dan Wolfgang Tillmans de kunstenaarspagina verzorgd. Speciaal en uniek voor HART! We zijn zeer verheugd met het resultaat en kijken alvast uit naar zijn langverwachte solotentoonstelling in WIELS.