Alles over kunst

Video

Kortfilms van Nicole van Goethem

Praktische info

Nicole van Goethem - Drawings, Animation and an Oscar tot 10 januari 2021 in M HKA, Leuvenstraat 32, Antwerpen. De tentoonstelling is een samenwerking tussen M HKA, Vera Claes (Zij-kant), Josse Van Steenberge (ererector UA) en RoSa (Kenniscentrum voor Gender en Feminisme). In samenwerking met De Cinema wordt er een programma van interviews en kortfilms samengesteld. muhka.be

nicolevangoethem.ensembles.org

Ter gelegenheid van de tentoonstelling Drawings, Animation and an Oscar in M HKA van de Oscarwinnende animator Nicole van Goethem kunt u hieronder twee kortfilms van haar hand bekijken: Een Griekse Tragedie (1985) en Vol Van Gratie (1987).

Nicole van Goethem in 1985

Nicole van Goethem (1941-2000) is tekenkunstenaar, cartoonist en animator. In 1987 wint ze met haar debuutfilm Een Griekse Tragedie de eerste en enige Belgische Oscar. Van Goethem tekent in de jaren zeventig en tachtig mee aan verscheidene animatiefilmproducties voor ze zelf drie korte animatiefilms maakt: Een Griekse Tragedie (1985), Vol van Gratie (1987) en L.A.T. (postuum uitgebracht in 2002). Met Een Griekse Tragedie (1985) valt ze in de prijzen en maakt ze naam in binnen- en buitenland. Ze werkt in opdracht en voorziet tal van boeken, tijdschriften en reclamecampagnes van maatschappijkritische maar vaak humoristische illustraties. Nicole van Goethem heeft een voorkeur voor initiatieven opgezet vanuit een humanistisch gedachtengoed en verkent thema’s en kwesties zoals mensenrechten, het pensioenstelsel en de rol van de vrouw in de samenleving.