Alles over kunst

Nieuws

Witte de With wordt Kunstinstituut Melly

De Rotterdamse kunstinstelling die tot voor kort bekend was als Witte de With Centrum voor Hedendaagse Kunst gaat vanaf 27 januari 2021 Kunstinstituut Melly heten. Met de invoering van de nieuwe naam verdwijnt de verwijzing naar zeevaarder en VOC-vlootvoogd Witte Cornelisz. de With (1599-1658) die bekend stond om zijn agressieve kolonialisme. De naamsverandering kan volgens directeur Sofía Hernández Chong Cuy dan ook gezien worden als ‘een antwoord op een bredere tendens van dekolonisatie.’

Het proces om de instelling van naam te doen veranderen, werd in 2017 in gang gezet door een open brief van een aantal kunstenaars, schrijvers, actievoerders en wetenschappers. Zij poneerden dat een instituut met een kritische houding als Witte de With Centrum voor Hedendaagse Kunst onmogelijk een naam kon dragen die dusdanig geassocieerd was met koloniaal geweld en onderdrukking.

Een publieke inspraakfase met meer dan 280 lokale, nationale en internationale deelnemers, leverde uiteindelijk een shortlist op met de namen KAT, kin en Haven en aanvullend ook Melly, als geschikter alternatief. Eerder kreeg de café-evenementenlocatie op de begane grond al dezelfde naam van een community van Rotterdamse jonge professionals die voor de ruimte een nieuwe identiteit moesten bedenken. In een openbare bespreking met meer dan 70 bezoekers werd voor de kunstinstelling uiteindelijk ook de naam Melly gekozen. De naam verwijst naar het permanent aan de gevel geïnstalleerde kunstwerk Melly Shum Hates Her Job (1990) van de Canadese kunstenaar Ken Lum, dat symbool staat voor de vrouwelijke ‘anti-held’ uit de arbeidersklasse.

‘Toen ik de naam Melly hoorde, dacht ik ‘oh, dit is hem’. De verandering van de oude naar de nieuwe naam; van een koloniale man met macht, naar een vrouw met een arbeidersberoep. Een naam is een toezegging, of een belofte. Door deze naamsverandering doet de instelling ook een belofte aan de mensen die zich kunnen identificeren met de naam ‘Melly’, dat dit een ruimte voor hen zal zijn.’
— Jarmal Martis, fotograaf

De naamsverandering van het instituut gaat op 27 januari 2021 in – in combinatie met een nieuw programma en aangescherpt beleid.

Alle rechten voorbehouden