Alles over kunst

Nieuws

Winnaars Prijs voor Jonge Kunstkritiek 2020

De hoofdwinnaars van de Prijs voor de Jonge Kunstkritiek 2020 zijn bekend. Luuk Vulkers wint de hoofdprijs in de categorie Essay en Esmee Postma wint in de categorie Recensie. De winnaars zijn woensdagmiddag 16 december jl. tijdens een uitreiking bij Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond in Amsterdam bekendgemaakt. De Prijs voor de Jonge Kunstkritiek is een stimuleringsprijs voor een nieuwe generatie critici en essayisten uit het Nederlandse taalgebied, die schrijft over hedendaagse beeldende kunst.

Hoofdprijs categorie Essay: Luuk Vulkers

Luuk Vulkers wint de hoofdprijs in de categorie Essay met Beschermengel incognito. Het juryrapport luidt als volgt: 'In een kalme en weloverwogen stijl neemt Vulkers de lezer in dit stuk mee op zijn pelgrimage naar de Frankfurter Engel van de hedendaagse kunstenaar Rosemarie Trockel. Deze sculptuur, geplaatst op een plein in Frankfurt am Main, is een monument dat de vervolging en veroordeling van homoseksuele mannen en vrouwen onder het nazibewind en de periode daarna herdenkt. Het reisverslag als vorm voor dit essay is mooi gekozen, niet alleen vanwege de persoonlijke noot die dit toevoegt, maar vooral omdat Vulkers’ reis ook een theoretische zoektocht is. Is er nog wel een toekomst voor het fysieke, statische monument-als-symbool, vraagt de auteur zich af. Zijn essay overtuigt, niet alleen omdat hij de juiste theorie en kunsthistorische kennis paraat heeft en soepel toepast, maar ook, en dat is misschien wel het belangrijkste voor een kunstcriticus, omdat hij goed kan kijken.’

Luuk Vulkers (Amsterdam) ontvangt een geldprijs van 3.000 euro en een jaar lang begeleiding van een persoonlijke mentor. Bovendien wordt zijn winnende essay gepubliceerd in De Groene Amsterdammer en HART.

Hoofdprijs categorie Recensie: Esmee Postma

Esmee Postma wint de hoofdprijs in deze categorie met haar recensie Van wie is de stad?. De jury stelt: "In deze bespreking reflecteert Postma in luchtige maar krachtige taal op De Migrant van Anaïs López, een multimediale tentoonstelling in het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam. Ze schrijft met aanstekelijk enthousiasme, heeft oog voor detail en geeft de lezer het gevoel zelf bij de tentoonstelling te zijn. Extra fijn is dat Postma er, ondanks haar overwegend positieve oordeel, niet voor terugdeinst om ook kritiek te uiten op de overdadige elementen in de tentoonstelling.’

Esmee Postma (Amsterdam) ontvangt een geldprijs van 3.000 euro en een jaar lang begeleiding van een persoonlijke mentor. Haar winnende recensie wordt in het eerstvolgende nummer van tijdschrift Tubelight gepubliceerd en zij ontvangt van Het Parool schijfopdrachten ter waarde 1.000 euro.

Basisprijzen categorie Essay en Recensie

De overige genomineerden besloot de jury met het volgende te waarderen: Dagmar Dirkx (Brussel) krijgt een betaalde opdracht voor een tekst voor de Prix de Rome 2021. Nadia de Vries (Amsterdam) krijgt een schrijftopdracht voor Metropolis M, waarvoor zij een bekostigde internationale reis mag maken. Beide auteurs krijgen bovendien schijfopdrachten aangeboden door Het Parool ter waarde van 500 euro. Zippora Elders (Amsterdam/Berlijn) ontvangt een begeleidingstraject van De Nieuwe Garde en haar winnende essay wordt gepubliceerd door rekto:verso. Het essay van Claire van der Mee zal vertaald worden voor publicatie op de website van AICA International. Alle hoofd- en basisprijswinnaars krijgen een jaarabonnement aangeboden door Metropolis M.

Initiatiefnemers

De prijs is een initiatief van de Appel Amsterdam, Formerly known as Witte de With Center for Contemporary Art, Mondriaan Fonds, Stedelijk Museum Amsterdam, Van Abbemuseum, M Leuven, Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond, Mu.ZEE en Z33 Huis voor Actuele Kunst, Design & Architectuur.

Mediapartners

De Groene Amsterdammer, Het Parool, Metropolis M, KNACK, HART, Rekto:Verso, Tubelight
en partners Domein voor Kunstkritiek, De Nieuwe Garde, AICA Nederland, Prix de Rome

Esmee Postma. Foto (c) Aad Hoogendoorn
Luuk Vulkers. foto (c) Aad Hoogendoorn