Alles over kunst

Nieuws

Veronica Ryan wint Turner Prize 2022

Victoria Ryan is verkozen als winnaar van de Turner Prize 2022, een van 's werelds meest prestigieuse prijzen voor beeldende kunst. Haar werk onderzoekt thema's als ontheemding en verlies door middel van organische sculpturen die vaak zachte, plantaardige vormen belichamen en gemaakt zijn van organische en gerecyclede materialen.

Ryan werd geboren op Montserrat (een eiland in de Caribische Zee). Met zesenzestig is de kunstenaar, die in de jaren vijftig als kind naar het Verenigd Koninkrijk emigreerde, de oudste kunstenaar ooit die de eer te beurt viel. Ze werd genomineerd voor haar solotentoonstelling Along a Spectrum in 2021 bij Spike Island, in Bristol, en voor haar monument voor de Windrush-generatie. Het beeld, dat vorig jaar werd onthuld in Hackney, Londen, is het eerste permanente grafmonument in het VK ter herdenking van Caribische immigranten die tussen 1948 en 1971 in het land aankwamen.

Een tentoonstelling met het werk van alle vier de genomineerde kunstenaars (Heather Phillipson, Ingrid Pollard, Veronica Ryan, en Sin Wai Kin) is tot en met 19 maart 2023 te zien in Tate Liverpool.

www.tate.org.uk

Veronica Ryan, foto Jeff Moore voor de Financial Times