Alles over kunst

Nieuws

Ultimas 2021 uitgereikt

De Vlaamse Gemeenschap heeft op dinsdag 10 mei de laureaten voor de Ultimas, de jaarlijkse Vlaamse Cultuurprijzen, bekendgemaakt. Tijdens een liveshow in deSingel werden de prijzen aan 13 laureaten in evenveel categorieën uitgereikt, als erkenning voor hun verdienste in de socio-culturele sector. Aan deze editie werd voor het eerst een Publieksprijs toegevoegd, om artiesten of organisaties te herkennen die niet meteen in de bestaande categorieën passen, maar die het afgelopen jaar wel hebben bijgedragen aan de ‘verbreding van de cultuur’.

De Ultima voor Beeldende kunst ging naar Agentschap, een internationale organisatie die in 1992 werd opgericht door Kobe Matthys en gevestigd is in Brussel. ‘In zijn vernieuwende oeuvre stelt “Agentschap” begrippen zoals eigendom, originaliteit, kopiëren, individu en collectief ter discussie op een manier die inspirerend kan werken voor andere maatschappelijke terreinen. Kunst leeft en groeit dankzij vernieuwing; Agentschap neemt hier een voortrekkersrol in die dan ook de nodige erkenning verdient,’ aldus de motivatie van de jury.

De laureaten kregen elk naast een geldprijs van 10.000 euro een fysieke award, die speciaal voor de gelegenheid door beeldend kunstenaar Daan Gielis is ontworpen. Als uitzondering krijgt de winnaar van de Ultima voor Algemene Culturele verdienste een som van 20.000 euro, als bekroning voor een integrale carrière.

De laureaten voor de Ultimas 2021 zijn: Reinhilde Decleir (Algemene Culturele Verdienste); Belgische Improvisatieliga (Amateurkunsten); Horst Festival (Architectuur en Toegepaste Kunsten); Kobe Matthys: Agentschap (Beeldende Kunst); Hnita Jazz Club (Cultureel Ondernemerschap); Kaat Beels en Nathalie Basteyns (Film & Visuele Media); Annelies Verbeke (Letteren); Lieselot De Wilde (Muziek); Gorges Ocloo (Opkomend Talent); Lucinda Ra (Podiumkunsten); De Borgerhoutse Reuzenstoet (Roerend en Immaterieel Erfgoed); Grootouders voor het Klimaat (Sociaal-Cultureel Volwassenenwerk).

www.ultimas.be

Agentschap, tentoonstellingszicht Assemblée in La Verrière, 2014