Alles over kunst

Nieuws

Turner Prize naar Array Collective

Op woensdagavond heeft het Tate museumnetwerk in Engeland het Array Collective uitgeroepen tot winnaar van de Turner Prize 2021, een van ‘s werelds meest prestigieuze kunstprijzen. De editie van de prijs van dit jaar was de eerste keer dat de genomineerden op de shortlist allemaal groepen sinds de oprichting in 1984. De andere vier genomineerden waren collectieven wiens werk zich richt op sociale verandering: Black Obsidian Sound System, Cooking Sections, Gentle/Radical, en Project Art Works.

Array Collective, een in Belfast gevestigde groep die bestaat uit 11 leden, heeft de hoofdprijs van £ 25.000 (ongeveer € 29.500) gewonnen. In een verklaring prees de Tate het werk van de groep als ‘hoopvol en dynamisch’, eraan toevoegend dat het ‘dringende sociale en politieke kwesties die Noord-Ierland aangaan met humor, ernst en schoonheid aanpakt’. De overige vier genomineerden hebben een prijs van £ 10.000 (€ 12.000) ontvangen.

Hun werk omvat een namaak-Ierse pub versierd met spandoeken die pleiten voor reproductie of voortplantingsrechten en protesteren tegen conversietherapie oftewel homogenezing. Ernstige thema’s worden met humor in de verf gezet. Opvallend is de lijst met kroegregels, die er bijvoorbeeld op staan dat je moet 'lachen'.

‘Wat ze aankaarten zijn serieuze zaken, LGBT-kwesties, feministische perspectieven op kwesties van vandaag in een verdeelde samenleving, zelfs een sektarische samenleving’, aldus juryvoorzitter en Tate Britain-directeur Alex Farquharson. ‘Wat de jury opmerkelijk vindt, is die verbazingwekkende lichtheid waarmee ze kwesties behandelen, van spel en gezelligheid en gevoel voor gastvrijheid, en het gevoel van carnaval dat ze in het werk brengen.’

Het werk van de vijf genomineerde kunstenaarscollectieven van de Turner Prize is momenteel te zien in de Herbert Art Gallery and Museum in Coventry, Engeland. De editie van 2021 van de prijs werd beoordeeld door Aaron Cezar, de directeur van de Delfina Foundation; Kim McAleese, de programmadirecteur van Grand Union; Britse acteur Russell Tovey; en Zoé Whitley, directeur van de Londense Chisenhale Gallery.

© Array Collective