Alles over kunst

Nieuws

Tina Gillen vertegenwoordigt Luxemburg op Biënnale van Venetië

Tina Gillen (1972) zal Luxemburg vertegenwoordigen op de 59ste Biennale van Venetië in 2021.

Gillens project Faraway So Close werd door de jury geselecteerd uit 19 kandidaturen omwille van "de artistieke en intellectuele relevantie, visuele sterkte en gevoelige benadering van de ruimte".

De jury prees de beeldende kunstpraktijk van Tina Gillen als een die "de geschiedenis van de schilderkunst in rekening brengt en haar in dialoog laat treden met andere media zoals fotografie en cinema." Verder was de jury eveneens overtuigd door "de manier waarop het project resoneert met problemen in de hedendaagse samenleving en de huidige situatie wereldwijd."

De jury, voorgezeten door Mudam-directrice Suzanne Cotte, bestond uit Kevin Muhlen, directeur van Casino Luxembourg – Forum d’art contemporain; Anke Reitz, curatrice van de Steichen Collections – CNA in Clervaux; Dirk Snauwaert, directeur van Wiels in Brussel; Lorenzo Benedetti, curator Kunstmuseum de Saint-Gall; Michelle Cotton, hoofd artistieke en inhoudelijke programmatie bij Mudam; Christophe Gallois, curator, verantwoordelijke tentoonstellingen bij Mudam.

Tina Gillen behaalde haar diploma aan de Hochschule für angewandte Kunst in Wenen en aan het HISK in Antwerpen. Ze resideerde eerder aan de Rijksakademie in Amsterdam en ISCP in New York. Gillen geeft momenteel les aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen. Ze woont en werkt in Brussel. Tentoonstellingen waren onder meer te zien in de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten te Antwerpen (2019), Mudam Luxemburg (2018, 2010, 2009), Künstlerhaus Bethanien in Berlijn (2012), MuZEE te Oostende (2010), WIELS in Brussel (2009), M HKA in Antwerpen (2007) en Galerie Nosbaum Reding, die haar vertegenwoordigt sinds 2001.

foto (c) Paul Casaer