Alles over kunst

Nieuws

Structurele samenwerking M HKA en DE Studio

Een aanzienlijke verschuiving in het Antwerpse kunstenlandschap: het Museum voor Hedendaagse Kunst (M HKA) en kunstencentrum De Studio gaan structureel samenwerken. Dat werd gisteren aangekondigd in een persbericht.

Eind augustus 2019 zal Cinema Zuid, de filmwerking van M HKA, verhuizen naar De Studio. De programmatie zal door beide instellingen worden verzorgd. Twee filmzalen zijn daarvoor in De Studio in gereedheid gebracht. De artistieke plannen zullen eind juni worden bekendgemaakt. De bedoeling is om de bestaande kloof te gaan dichten tussen de beeldende kunsten en podiumkunsten en een interdisciplinair cross-over programma te ontwikkelen.

Huidig directeur van M HKA Bart De Baere zal zich concentreren op de geplande verhuis in 2026 naar de site van het Hof van Beroep op de Waalsekaai, waar in samenwerking met de Vlaamse Gemeenschap een volwaardige museuminfrastructuur zal worden uitgebouwd. Opvallend is dus dat De Baere niet langer verantwoordelijk zal zijn voor de samenstelling van tentoonstellingen. Er loopt momenteel een sollicitatieprocedure voor de functie van artistiek directeur.

Marc Verstappen, algemeen directeur en Amelie Aernaudts, hoofd programma van Villanella, de vzw achter De Studio, zijn erg opgetogen over de nieuwe ontwikkelingen: “Wij zien dit project als een spannend avontuur. De samenwerking met het M HKA versterkt de inhoudelijke werking van onze cinema, verbreedt het perspectief op beeldcultuur bij jonge mensen en vergroot de internationale dimensie. Wij kijken ernaar uit om bijvoorbeeld hiphopfestival Steez in het museum te tonen en Marcel Broodthaers in De Studio te verwelkomen. Het is een opwindende gedachte om een open samenwerking op te bouwen die kan landen in een nieuw museum.”