Alles over kunst

Nieuws

Sophie Lauwers nieuwe directeur-generaal Bozar

Kortdaags voor de opening van de dubbele Hockney-tentoonstelling in de Bozar, is Sophie Lauwers door de raad van bestuur van Bozar voorgesteld als de nieuwe directeur-generaal. Ze zal Paul Dujardin opvolgen en is voorgedragen aan de minister van de federale culturele instellingen Sophie Wilmès. Het kabinet van Wilmès heeft dinsdagavond laten weten dat de keuze snel wordt voorgelegd aan de ministerraad.

Het is inmiddels acht maanden geleden dat Paul Dujardin de deur werd gewezen, die de directie over de Bozar al sinds 2002 voerde. Na de aanstelling van een nieuwe raad van bestuur van Bozar, in juni afgelopen zomer, is in minder dan vier maanden een nieuwe directeur-generaal gekozen uit niet minder dan achttien kandidaten. Isabelle Mazzara leidde het bezoldigingscomité, met hulp van een extern rekruteringskantoor.

Volgens Mazzara “heeft Sophie Lauwers alle kwaliteiten die nodig zijn om haar nieuwe missie uit te voeren”. Lauwers is al twintig jaar verbonden aan de Bozar, sinds 2011 was ze directeur tentoonstellingen. Van alle kandidaten kent Lauwers Bozar het beste, “waardoor ze een goede analyse kan maken van de huidige situatie, maar ook een sterke visie kan voorstellen voor de instelling in al haar specificiteit”, aldus Mazzara.

Sophie Lauwers, foto Caroline Lessire