Alles over kunst

Nieuws

Simon Delobel nieuwe directeur KIOSK

Simon Delobel wordt vanaf oktober 2020 directeur van KIOSK, de ruimte voor actuele kunst die gehuisvest is in, en verbonden is aan KASK & Conservatorium. Hij volgt daarmee Wim Waelput op.

Simon Delobel (Rijsel, 1981) leidt momenteel de projectruimte Moonstreet in Antwerpen. Moonstreet is het antwoord op trampoline (2013-2018), een galerieruimte die hij op eigen initiatief opstartte. Tot vandaag coördineert hij ook de afstudeerrichting Vrije Kunsten (binnen de master Beeldende Kunsten) aan KASK & Conservatorium in Gent. Eerder was hij werkzaam als curator bij verschillende privé-stichtingen zoals de Verbeke Foundation in Kemzeke of het Art Center Hugo Voeten in Herentals. Delobel behaalde een master kunstgeschiedenis en een master museologie aan de École du Louvre in Parijs. Hij verklaart:

“Ik ben ontzettend blij een nieuw hoofdstuk te kunnen schrijven van een tentoonstellingsplek die ik jarenlang op de voet heb gevolgd. De invulling die ik voor ogen heb, betrekt net zo goed erkende als onconventionele kunstenaarspraktijken. Het gegeven van de solotentoonstelling dat het DNA van KIOSK uitmaakt, zet ik verder. Bovendien zou ik graag een platform initiëren voor online artistieke projecten en experimentele kleinschalige presentaties die worden uitgediept aan de hand van een reflectief programma. Op deze manier wil ik kansen bieden aan waardevolle initiatieven die doorgaans onder de radar blijven. Ik hoop van KIOSK een pertinente plek te maken die in verbinding staat met KASK & Conservatorium waar het een uitdagende historische ruimte ter beschikking heeft.”

De selectiecommissie bestond uit:

  • Lars Kwakkenbos, decaan KASK & Conservatorium en voorzitter van de selectiecommissie
  • Claudine Hellweg, artistiek leider Kunst in Huis en voorzitter Bestuur vzw Kunstensite
  • Daniel Blanga Gubbay, artistiek co-directeur Kunstenfestivaldesarts
  • Bambi Ceuppens, docent antropologie van de kunsten KASK & Conservatorium en senior
    researcher en curator hedendaagse Afrikaanse kunst in het KMMA
  • Feiko Beckers, artistiek docent performance KASK & Conservatorium
  • Emmanuel Depoorter, vakgroepvoorzitter Autonome Kunsten KASK & Conservatorium
  • Liene Aerts, stafmedewerker artistieke projecten KASK & Conservatorium

KIOSK is een initiatief van vzw Kunstensite en KASK & Conservatorium, de school of arts van HOGENT en Howest. KIOSK ontvangt steun van de Vlaamse Overheid en Stad Gent.

Foto (c) Isabelle Arthuis