Alles over kunst

Nieuws

Renteloze kunstlening: Kunst aan Zet

Kunst Aan Zet, dat is de naam voor de renteloze kunstlening die de Vlaamse overheid aan het publiek aanbiedt om kunst van Vlaamse en Brusselse kunstenaars te kopen, zonder zich financieel in nesten te werken. Dat heeft minister van Cultuur Sven Gatz bekend gemaakt in de Brusselse Greta Meert Galerie. Het initiatief moet zorgen voor een duurzame economische groei in de beeldende en toegepaste kunsten en moet de positie van kunstenaars en ontwerpers versterken.

Aan het project wordt al een drietal jaren gewerkt door kunstinstellingen als Kunst in Huis vzw en Kunstenpunt. De eerste aanzet werd gegeven door Adriaan Raemdonck, voorzitter van de BUP, de professionele koepel van Belgische galeries. Er wordt een samenwerking aangegaan met Hefboom, een cvba die wil meewerken aan een sociale en duurzame samenleving, gefinancierd wordt door privépersonen en organisaties uit het zogeheten ‘middenveld’ en gespecialiseerd is in microkredieten.

Met de renteloze kunstlening zal het publiek een werk kunnen aankopen van een kunstenaar of ontwerper die in Vlaanderen of Brussel woont en werkt. Een bedrag van 500 tot 7000 euro kan, gespreid over een periode van maximaal 2 jaar, worden afbetaald. Een gelijkaardige lening bestaat al langer in Nederland en Groot-Brittannië en zorgde er voor een boost in de verkoop van kunst en unieke designstukken. In Nederland gaat het om een jaarlijkse omzet van om en bij de 4 miljoen euro, in Groot-Brittannië draait het rond de 4,2 miljoen pond.

De Kunstlening is een consumentenkrediet dat onderhevig is aan de nodige reglementering ter bescherming van de consument. Dat houdt onder andere in dat de leningverstrekker een licentie moet hebben van de FSMA (Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten). Die procedure loopt nog volop.

‘Kunst Aan Zet’ moet ook de toegankelijkheid van de hedendaagse kunsten verbeteren. Het moet ten goede komen aan de kunstenaars in de eerste plaats, maar ook aan de promotiegaleries. Die kunnen ‘Kunst Aan Zet’ inschakelen voor de financiering van aangekochte kunstwerken. Maar ook kunstorganisaties, opgericht door minstens twee kunstenaars zelf, komen daarvoor in aanmerking.

Het hele project zit al een tijdje in een pilootfase, waar alle kunstpartners bij betrokken worden. Vanaf september 2019 zou Kunst Aan Zet daadwerkelijk van start gaan.

Alle rechten voorbehouden