Alles over kunst

Nieuws

Rein Wolfs nieuwe directeur Stedelijk

De raad van toezicht van het Stedelijk Museum Amsterdam maakt vandaag bekend dat Rein Wolfs is benoemd tot directeur van het museum. Wolfs (Hoorn, 1960) bouwde een indrukwekkende carrière op, met name in het Duitse taalgebied. Sinds 2013 is hij directeur van de Bundeskunsthalle in Bonn, een instituut dat hij na een moeilijke periode tot een groot succes wist te maken. Eerder was hij artistiek directeur van Kunsthalle Fridericianum in Kassel, hoofd presentaties in Museum Boijmans Van Beuningen en directeur van het Migros Museum für Gegenwartskunst in Zürich. In 2003 stelde hij de Nederlandse inzending samen voor de Biënnale van Venetië.

Wolfs programmeerde in de Bundeskunsthalle hedendaagse en klassiek-moderne kunst met belangrijke tentoonstellingen over Malevich (in samenwerking met het Stedelijk Museum Amsterdam), Kirchner, Hanne Darboven, Katharina Sieverding en Marina Abramović. Daarnaast presenteerde hij breed opgezette cultuurhistorische tentoonstellingen, waaronder het eerste retrospectief van modeontwerper Karl Lagerfeld, een overzicht van de choreograaf Pina Bausch, een Goethe-tentoonstelling, een tentoonstelling over strips en manga’s, een tentoonstelling over het Downsyndroom, een archeologisch overzicht over Iran en de spraakmakende kunstcollectie van nazi-kunsthandelaar Gurlitt. Ook toonde hij kleinere solotentoonstellingen van jonge kunstenaars als Aleksandra Domanović, Petrit Halilaj, Vajiko Chachkhiani en Anna Uddenberg en presenteerde hij een uitgebreid programma met performances en hedendaagse dans en muziek.
In Museum Boijmans Van Beuningen was hij verantwoordelijk voor tentoonstellingen met Maurizio Cattelan, Fischli/Weiss, Bas Jan Ader, Salvador Dalí en René Magritte. In het door hem als directeur succesvol opgezette Migros Museum en in de Kunsthalle Fridericianum programmeerde Wolfs uitsluitend hedendaags, en werkte hij met kunstenaars als Mike Kelley, John Baldessari, Danh Vo, Monica Bonvicini, Cady Noland, Navid Nuur, Carlos Amorales en Marijke van Warmerdam.

Rein Wolfs treedt op 1 december 2019 in dienst bij het Stedelijk Museum Amsterdam en zal tot die tijd zijn contractuele verplichtingen in Bonn blijven vervullen. De komende maanden zal hij al betrokken worden bij beleidsbeslissingen en benoemingen in belangrijke vacatures. Nevenfuncties zal hij per 1 december beëindigd hebben, met uitzondering van zijn jurylidmaatschap bij de Zwitserse inzendingen voor de Biënnale van Venetië in 2021 en 2023.

Foto: Martijn van Nieuwenhuyzen