Alles over kunst

Nieuws

Prijs Jonge Kunstkritiek van start

De oproep voor de Prijs voor de Jonge Kunstkritiek 2022 is gelanceerd. Met de prijs, die dit jaar voor de achtste keer wordt uitgereikt, trekken vooraanstaande kunstinstellingen in samenwerking met mediapartners – waaronder HART – uit het Nederlandse taalgebied samen op om het belang van Nederlandstalige kunstkritiek onder de aandacht te brengen.

Als startschot voor de Prijs voor de Jonge Kunstkritiek 2022 zal in juni een artikel verschijnen op de website van De Groene Amsterdammer en Knack Focus, waarin schrijver Munganyende Hélène Christelle stilstaat bij het inzicht dat de kritiek die we leveren op kunst begint bij de vraag van wie en voor wie die kritiek is.

Jonge kunstcritici tot 35 jaar kunnen van 30 mei tot 1 september inzenden in de categorie essay en recensie. Naast een geldprijs van 3.000 euro en persoonlijke begeleiding door een mentor kunnen zij verschillende schrijfopdrachten winnen. Het winnende essay zal worden gepubliceerd op de website vamn HART. Lees hier het winnende essay van de vorige editie uit 2020 van Luuk Vulkers. Verder zal dit jaar een stimuleringsprijs voor Innovatieve kunstkritische praktijken worden uitgereikt. De prijzen worden in december 2022 uitgereikt.

Meer informatie op: www.jongekunstkritiek.net