Alles over kunst

Nieuws

Plannen voor nieuw museum in Amsterdam

Plannen voor een groot privaat gefinancierd museum voor hedendaagse kunst in Amsterdam, zijn een stap dichter bij de realisatie. Dat is te lezen op de website van de Hartwig Art Foundation, een recent opgerichte Nederlandse organisatie die kunstwerken aankoopt voor schenking aan de Rijkscollectie en de instelling achter het initiatief voor het nieuwe museum. De stichting is in 2020 opgericht door beursmiljardair Rob Defares.

Eerder deze maand keurde zowel de gemeenteraad als het college van Burgermeester en Wethouders het ingediende bestemmingsplan goed. Het museum komt aan de Parnassusweg 220, een voormalig gerechtsgebouw uit de jaren 70 aan de rand van het financiƫle district de Zuidas. Stichting Hartwig Art zal het gebouw huren van de gemeente.

Het museum zal worden gerund door een bekend gezicht in de Nederlandse hoofdstad, Beatrix Ruf, voormalig directeur van het Stedelijk Museum. Ruf vertrok in 2017 na aantijgingen over een belangenconflict, waarvan ze later door een onafhankelijk onderzoek volledig werd vrijgesproken.

Het voormalig gerechtsgebouw aan de Parnassusweg 220, courtesy gemeentelijke organisatie Zuidas