Alles over kunst

Nieuws

Nieuw museum in Senegal voor gerepatrieerde objecten

De Albers Foundation opent in 2025 in de Senegambia-regio van Senegal een nieuw museum. Het Bët-bi wijk- en cultureel centrum – de naam ‘Bët-bi’ betekent in Wolof ‘het oog’ – zal drie belangrijke functies hebben. Naast expo-ruimte voor hedendaagse en historische Afrikaanse kunst moet ze ook als tijdelijke opslagruimte voor gerepatrieerde objecten en artefacten dienen. Bovendien zullen er rondleidingen georganiseerd worden van nabij liggende oude megalieten en erfgoedsites (in de buurt zijn er maar liefst 4 die door UNESCO erkend zijn).

Het team zal uit lokale curatoren en vakkundige bestaan, wiens opdracht het zal zijn om nationale en internationale samenwerkingen aan te gaan. Zo wil Bët-bi een trefpunt vormen die werkgelegenheidskansen, cultureel toerisme en toegang tot kunst in de regio bevordert.

De leiding van het museum wordt aan architect Mariam Issoufou Kamara gegeven, oprichter van het in Niger gevestigde architectenbureau atelier masōmī. In de visie van Kamara, die in 2021 op de Architectuurbiënnale van Venetië exposeerde, valt het accent op het Bët-bi als openbare ruimte: het project betekent voor haar dan ook een kans om na te gaan ‘wat kunst betekent in de context van Senegal’.

Een voorstel voor het Bët-bi museum in Senegal, foto atelier masōmī