Alles over kunst

Nieuws

NFT invloedrijkste speler in de kunst 2021

Vorige week heeft ArtReview hun jaarlijkse ranglijst van de meest invloedrijke mensen in de kunst gepresenteerd, The Power 100. Alleen voert dit jaar een niet-menselijke entiteit de lijst aan. ERC-721, de specificatie voor het 'nonfungible token' op de Ethereum-blockchain, staat op nummer 1. De lijst van dit jaar reflecteert in dat opzicht hoe NFT's de kunstmarkt op zijn kop hebben gezet, in een samenkomst van kunst en millennial meme-cultuur.

‘Met duizelingwekkende prijzen die het afgelopen jaar zijn betaald voor werken van Beeple en anderen, heeft de kunstmarkt een nieuwe generatie verzamelaars ontdekt’, aldus ArtReview. En tegelijkertijd hebben ‘kunstenaars over de hele wereld een manier ontdekt om hun kunst op de markt te brengen die het oude kunsthandelaarsysteem omzeilt’.

De Power 100 probeert te meten hoe veranderingen en ontwikkelingen in de kunstwereld worden beïnvloed. Opmerkelijk is de tegenstelling tussen de nummer 1 en 2. Op de tweede plaats staat antropoloog Anna L. Tsing. Terwijl NFT’s onder vuur liggen vanwege de enorme energieconsumptie die blockchains als Ethereum en Bitcoin hebben, richt Tsing haar aandacht op ons perspectief op de natuur, in het licht van de planetaire veranderingen waar we momenteel getuige van zijn.

Op nummer 3 staat ruangrupa, het Indonesische kunstenaarscollectief dat de komende, vijftiende documenta in Kassel, Duitsland, cureert. De Amerikaanse kunstenaar Theaster Gates is nummer 4, gevolgd door de Duitse Anne Imhof op nummer 5.

De lijst is gevormd door de input van meer dan 30 panelleden en medewerkers verspreid over de hele wereld. Elk gebruikt drie criteria om te evalueren wie de ontwikkeling van hedendaagse kunst in hun plaats vormgeeft: dat de mensen in kwestie de afgelopen 12 maanden actief zijn geweest; dat wat ze ook doen, vormgeeft aan het soort kunst dat momenteel wordt geproduceerd; en dat hun impact eerder als mondiaal dan puur lokaal kan worden beschouwd.

De top 10 van ArtReview’s Power 100 2021, met de klok mee van linksboven: ERC-721; Anna L. Tsing; ruangrupa; Theaster Gates; Anne Imhof; David Wengrow en David Graeber; Carrie Mae Weems; Karrabing Film Collective; Cao Fei; Fred Moten