Alles over kunst

Nieuws

Nadia Naveau wint Grote Prijs Ernest Albert 2021

De juryleden beslisten unaniem om de Prijs Beeldhouwkunst van de stad Mechelen - Grote Prijs Ernest Albert 2021 met een bedrag van 7500 euro toe te kennen aan Nadia Naveau. De uitreiking vond plaats op 20 maart.

Nadia Naveau (°1975 - leeft en werkt te Antwerpen) mengt klei, keramiek, hout, gips, plasticine en gevonden objecten tot beeldhouwwerk dat zich beweegt tussen traditie en eigentijdse beeldelementen. Die combinatie komt terug zowel in de manier waarop ze haar materialen kneedt, als in haar collage-achtige composities met referenties naar de kunstgeschiedenis en populaire media. Vaak vertrekkend van figuratie, abstraheren de vormen en ontstaat er speelruimte tussen Naveaus hand en haar oog voor humor en absurditeit. Het resulteert in elkaar overwoekerende talen, texturen en contexten. De verbinding tussen alle fragmenten is haar uitgesproken vormentaal, haar hand in de geboetseerde materie. Zoals ze zelf zegt: “het gebeurt in de klei”.

De jury kende ook Eervolle Vermeldingen toe aan Maika Garnica (°1992) en Willem Boel (1983), twee kunstenaars waarvan men vond dat ze op een boeiende wijze de grenzen van de discipline aftasten. Beide kunstenaars staan aan het begin van een beloftevolle artistieke carrière. De jury hoopt dat deze 'eervolle vermelding', waaraan geen geldprijs is verbonden, als een blijk van geloof en waardering wordt gezien en kan bijdragen aan een grotere bekendheid.

De jury bestond uit Anton Cotteleer (winnaar van de Prijs Beeldhouwkunst in 2014), Bart Eyckermans (kunstenaar en lid van het Comité Ernest Albert), Elleke Frijters (kunstenaar en docent Beeldhouwkunst aan de Academie Mechelen), Koen Leemans (curator hedendaagse kunst De Garage/Hof van Busleyden) en Eva Wittocx (afdelingshoofd hedendaagse kunst en senior curator van het M - Museum Leuven), en stond onder het voorzitterschap van Hans Martens (directeur Academie Mechelen)

Voor de huidige editie werd opnieuw een recordaantal dossiers ingediend. Niet minder dan 145 kunstenaars dongen mee naar een selectie, een verdubbeling ten opzichte van 2014. De jury selecteerde 15 kunstenaars die hun werk tentoonstellen in De Garage: (alfabetisch) Willem Boel, Tramaine de Senna, Yannick Ganseman, Maika Garnica, Frederic Geurts, Daan Gielis, Athar Jaber, Mehdi-Georges Lahlou, Warre Mulder, Nadia Naveau, Karl Philips, Marius Ritiu, Caroline Van den Eynden, Emmanuel Van der Auwera, Katleen Vinck.

Met een geldbedrag van € 7500 is de Grote Prijs Ernest Albert een van de belangrijkste kunstprijzen in België. De kunstprijs staat open voor professionele beeldende kunstenaars (geboren, woonachtig, gestudeerd of werkend in België).


De tentoonstelling van de Grote Prijs Ernest Albert loopt van 20/03/2021 tot en met 25/05/2021 in De Garage - Ruimte voor Actuele Kunst, Onder-Den-Toren 12, 2800 Mechelen. Open van maandag tot en met zondag van 13 tot 18 u (gesloten op woensdag)

Reserveren via hofvanbusleyden.recreatex.be/Exhibitions/Overview
www.prijsernestalbert.be