Alles over kunst

Nieuws

Melanie Deboutte conservator Roger Raveelmuseum

Het Departement Cultuur, Jeugd en Media heeft Melanie Deboutte aangesteld als nieuwe conservator van het Roger Raveelmuseum in Machelen (Zulte). Deboutte neemt de plaats in van afscheidnemend conservator Piet Coessens en gaat vanaf januari aan de slag voor een periode van één jaar.

Melanie Deboutte (1988, Roeselare) is curator en schrijver. Ze focust zich op de internationale ontwikkelingen in de hedendaagse kunst en de museale tentoonstellingsgeschiedenis en collectievorming in de jaren ’70 en ‘80 in België en Vlaanderen. Na haar studies kunstgeschiedenis aan de KU Leuven en de Universiteit Gent werd ze de voorbije jaren door verschillende musea en kunsthuizen geëngageerd voor de organisatie van diverse tentoonstellingsprojecten. Zo was ze tussen 2011 en 2013 aan de slag bij Museum Dhondt-Dhaenens, S.M.A.K. en de Herbert Foundation waar ze instond voor publieksbemiddeling, productie en communicatie. In 2014 maakte ze als rechterhand van Jan Hoet deel uit van het curatoriële team van de grootschalige tentoonstelling De Zee in Mu.ZEE en diverse locaties in Oostende. Van 2015 tot 2017 werkte ze als studio manager voor kunstenaar Dirk Braeckman en in 2017 coördineerde ze Braeckmans solotentoonstelling in het Belgische paviljoen tijdens de 57e Biënnale van Venetië in samenwerking met M - Museum Leuven en curator Eva Wittocx. Vanuit haar expertise omtrent archiefonderzoek en kunstenaarsnalatenschappen droeg ze bij aan de opstart van het Centrum Kunstarchieven Vlaanderen (CKV) onder de koepel van M HKA in 2019. Sinds 2014 werkte ze eveneens als onafhankelijk curator en onderzoeker aan diverse projecten, zoals Currents #7 dat in maart 2020 opent in Z33 in Hasselt, in samenwerking met co-curator Louis-Philippe Van Eeckhoutte.

Het Roger Raveelmuseum is gebouwd naar een prachtig ontwerp van architect Stéphane Beel en maakt sinds 2018 deel uit van het Departement Cultuur, Jeugd en Media. De erg rijke verzameling van dit monografisch museum bestaat uit schilderijen, tekeningen en objecten. Als bezoeker krijg je in de vaste collectie een ruim en representatief overzicht van het oeuvre van Roger Raveel. Hij wordt beschouwd als een van de belangrijkste naoorlogse Belgische kunstenaars. Daarnaast vinden in het museum tijdelijke tentoonstellingen plaats.

www.rogerraveelmuseum.be

foto (c) Sarah Bruyninckx