Alles over kunst

Nieuws

Manifesta 14 in Pristina

De veertiende editie van Manifesta in 2022 zal plaatsvinden in Pristina, Kosovo. Dat werd zopas op een officiële persconferentie bekendgemaakt.

Manifesta is een Europese biënnale die telkens plaatsvindt in een andere stad. Daarvoor doen verschillende stedelijke besturen een bod. Kosovo is de eerste stad in de Balkan om het tweejaarlijkse kunstevenement te mogen verwelkomen. Burgemeester Shpend Ahmeti zegt er het volgende over:

Our city is proud and honored to host Manifesta in 2022. In a place where 50 percent of its hospitable population are younger than 25, where Ottoman architecture is mixed with postwar neoliberal philosophy, there is a lot to discuss, there is a lot to do and there is a lot of public space to reclaim. Manifesta is what we need not only to push for an honest discussion about the direction of the city, but also as an example of rebirth of cities, art and architecture in Western Balkans. Manifesta has given the most important answer to our bid – Balkans is Europe and we can contribute to the debate.

Manifesta's Raad van Toezicht werd vooral overtuigd door het geografische en geopolitieke belang van de Balkan in verhouding tot de recente geschiedenis en de toekomst van Europa. Kosovo is bovendien de jongste Europese natiestaat, die een ongebreideld neoliberaal beleid heeft doorgemaakt in de laatste jaren, wat tevens gezorgd heeft voor een privatisering van de publieke ruimte. Manifesta wil de burgers van Pristina steunen om die publieke ruimte opnieuw op te eisen en de toekomst van hun stad samen te gaan schrijven.

Meer informatie in het persbericht.