Alles over kunst

Nieuws

Luc Tuymans wint Ultima voor Algemene Culturele Verdienste

De Ultima Algemene Culturele Verdienste 2019 gaat naar Luc Tuymans. De uitreiking zal plaatsvinden op dinsdag 18 februari in Concertgebouw Brugge, in aanwezigheid van minister van Cultuur Jan Jambon.

De jury draagt Luc Tuymans voor als laureaat voor de Ultima Algemene Culturele Verdienste 2019. Luc Tuymans (°1958) wordt in binnen- en buitenland terecht beschouwd als een van de meest invloedrijke schilders van zijn generatie en als de kunstenaar die de figuratieve schilderkunst opnieuw relevantie en aanzien gaf aan het eind van de 20ste eeuw. Volgens de jury zet de schilder in 2019, na een traject van dertig jaar, een kroon op zijn werk met twee belangrijke overzichtstentoonstellingen: La Pelle in Palazzo Grassi, Venetië, en The Return in Museum De Pont, Tilburg. Deze prijs is dan ook een hulde aan zijn actieve kunstenaarschap op het hoogtepunt van zijn kunnen.

Toch is de keuze voor Tuymans erg opmerkelijk in het licht van diens uitgesproken kritiek op het Vlaamse bezuinigingsbeleid.

Met de cultuurprijzen wil de Vlaamse Gemeenschap blijk geven van erkenning voor het culturele belang van het werk van twaalf laureaten uit verschillende disciplines.

ultimas.be

(c) Alexander Salinas