Alles over kunst

Nieuws

Lisa Spilliaert op FIDMarseille

Lisa Spilliaert is met haar eerste langspeelfilm N.P geselecteerd voor de internationale competitie van het prestigieuze FID (Festival International de Cinéma) te Marseille.

N.P is een verfilming van de gelijknamige roman van Banana Yoshimoto. In deze stille film, die zich afspeelt gedurende één Japanse zomer, ontdekken vier jongeren hoe één boek hen verbindt. Alle vier zijn ze gefascineerd door de roman N.P van de overleden mysterieuze schrijver Sarao Takase. Spilliaerts film N.P ontleedt het complexe web van verhoudingen tussen de jonge personages. Hoe verhoudt een vertaling zich tot het origineel? Hoe verhoudt fictie zich tot de werkelijkheid? En wat is de aard van de vaak incestueuze omgang tussen de protagonisten?

Lisa Spilliaert (1990) groeide op in Japan en in België. De persoonlijke dialoog tussen twee culturen vormt een rode draad in haar foto’s en films. Voor N.P, haar langspeeldebuut, koos Spilliaert ervoor om de roman te verfilmen zonder gesproken dialogen, maar met tussentitels. Dit stelde haar in staat om de fysieke aanwezigheid van de woorden te benadrukken. De verbale stilte krijgt een tegengewicht in speciaal voor deze film gecomponeerde composities van noiserock-legendes Wolf Eyes (US), geluidskunstenaar Asuna (JP) en eloquente synthpoppers Stacks (BE).


Wereldpremière: Internationale competitie FIDMarseille (FR), 2020:
24 Juli – 18u
25 Juli – 18u
26 Juli – 16u

Belgische première: Art Cinema OFFoff (Gent, BE): 18 december 2020

Avant-première: Beursschouwburg (Brussel, BE): 24 april 2019


Meer info:
escautville.org

fidmarseille.org

Filmstill uit N.P (c) Lisa Spilliaert / Escautville