Alles over kunst

Nieuws

Lesley Lokko curator 2023-Architectuurbiënnale Venetië

De Architectuurbiënnale van Venetië heeft Lesley Lokko aangesteld als curator van de volgende editie in de zomer van 2023, waarmee Lokko de eerste persoon van Afrikaanse afkomst is die aan het hoofd staat van de architectuurbiënnale. Ze is eveneens de eerste zwarte architect die de biënnale organiseert, evenals een van de weinige vrouwen die deze ooit heeft samengesteld. De opening van de Architectuurbiënnale staat gepland op 20 mei 2023.

Geboren in Dundee, Schotland, en opgegroeid in Ghana, pleit Lokko in haar praktijk voor het idee dat architectuur onlosmakelijk verbonden is met ras. In 2000 schreef ze White Papers, Black Marks: Race, Space and Architecture, en sindsdien heeft ze verschillende romans geschreven. Ze heeft ook twee architectuurscholen in Afrika gelanceerd: een postdoctoraal programma aan de Universiteit van Johannesburg en het African Futures Institute in Accra, waar ze momenteel aan is verbonden. Ze richtte ook FOLIO op: Journal of Contemporary African Architecture.

In een verklaring over haar benoeming, liet Lokko haar ideeën over de maatschappelijke rol van architectuur doorschemeren: ‘After two of the most difficult and divisive years in living memory, architects have a unique opportunity to show the world what we do best: put forward ambitious and creative ideas that help us imagine a more equitable and optimistic future in common.’

Lesley Lokko, foto Venice Architecture Biennale