Alles over kunst

Nieuws

Kunstenaars sonsbeek20→24 bekend

De uitgestelde 12e editie van sonsbeek20→24 in Arnhem gaat in het voorjaar van 2021 van start en wordt samengesteld door artistiek directeur Bonaventure Soh Bejeng Ndikung en zijn internationale team van curatoren: Antonia Alampi, Amal Alhaag, Zippora Elders, Aude Christel Mgba en Vincent van Velsen. Onder leiding van algemeen directeur Steven van Teeseling onderzoekt sonsbeek tot en met 2024 een nieuwe en meerjarige opzet van het grootschalige kunstevenement.

sonsbeek – de internationale hedendaagse kunstmanifestatie in Arnhem – kondigt het online publieksprogramma aan en maakt kunstenaars en deelnemers bekend voor de komende editie in het voorjaar van 2021. De tentoonstelling werd uitgesteld als gevolg van de coronacrisis. Het eerste deel van de online prelude met als titel 'Wherefore this busy labor without rest?' is vanaf vandaag te vinden op www.sonsbeek20-24.org.

De titel van de aankomende editie van sonsbeek – Force Times Distance: On Labour and its Sonic Ecologies – refereert aan de natuurkundige formule voor arbeid. De tentoonstelling gaat via geluid, het ‘sonische’, in op vraagstukken rondom zichtbare en onzichtbare arbeid, arbeidsvoorwaarden en arbeidsrechten.

Prelude

In aanloop naar het grootschalige evenement in 2021 lanceert sonsbeek20→24 een doorlopend online publieksprogramma met voordrachten, films, teksten, muziek en performances. De lancering van deze 'prelude' van sonsbeek valt samen met de oorspronkelijke openingsweek van het kunstevenement. Het programma verbindt zich aan actuele ontwikkelingen in de wereld en de belangrijke gesprekken die gaande zijn over arbeid en daarmee verweven geschiedenissen, rimpelingen in de tijd. Het programma geeft ruimte aan een meervoud aan stemmen en geluiden en speelt in op urgente vragen over arbeid in deze tijd; zoals vragen rondom precaire arbeidsomstandigheden, informele en gecriminaliseerde vormen van arbeid, het basisinkomen, de relatie tussen arbeid en de toegankelijkheid van zorg en educatie, arbeid en de misbruik van macht en sociale zekerheid. Ook wordt er gekeken naar de manier waarop de geschiedenis van arbeid en de arbeidersklasse verbonden is met kwesties als ras, gender, klassenstructuren, geografische afstand en politiek.

Het online publieksprogramma, gratis toegankelijk via www.sonsbeek20-24.org, begint met een essay van artistiek directeur van sonsbeek20→24, Bonaventure Soh Bejeng Ndikung, gevolgd door een gesprek met Kodwo Eshun, performances van Shenece Oretha en Nástio Mosquito, een 'Home Office Story' van Flavia Dzodan, films van Wendelien van Oldenborgh, Hira Nabi en Lawrence Abu Hamdan en een mixtape met arbeids- en protestliederen samengesteld door het curatorenteam van sonsbeek.

Meer teksten, online gesprekken, optredens, podcasts en films worden de komende maanden gepubliceerd, met medewerking van internationaal vermaarde kunstenaars als Maurizio Lazzarato, Alia Mossallam, Oscar Murillo, Laure Prouvost, Nader Mohamed Saadallah, Lionel Manga en vele anderen.

Deelnemende kunstenaars

De kunstenaars en kunstcollectieven die bijdragen aan de tentoonstelling sonsbeek20→24 zijn onder meer: Leo Asemota, Sam Auinger, Black Archives, Willem de Rooij, Cheick Diallo, Ndidi Dike, Justine Gaga, Ellen Gallagher, Antonio Jose Guzman, Louis Henderson en João Polido, Kudzanai-Violet Hwami, Yinka Ilori, Anne Duk-Hee Jordan, Mae-Ling Lokko, Ibrahim Mahama, Oscar Murillo, Hira Nabi, Olu Oguibe, Wendelien van Oldenborgh, Laure Prouvost, Raumlabor, Nader Mohamed Saadallah, Mithu Sen, Farkhondeh Shahroudi, Libita Sibungu, Buhlebezwi Siwani, Jennifer Tee, Sunette L. Viljoen, Omer Wasim, Werker Collective, evenals kunstenaars die een stempel hebben gedrukt op de moderne en hedendaagse kunst: Stanley Brouwn, Sedje Hémon, Imran Mir en Abdias do Nascimento.

Aan het publieks- en performanceprogramma, sonsbeek radio en het educatie- en onderwijsprogramma dragen onder andere bij: Carlos Amorales, Abigail Collins, Family Connection (Quinsy Gario & familie), Anneke Ingwersen, Iheb Guermazi, Amal Khalaf, Susanne Khalil Yusef, Robin D.G. Kelley, Richard Kofi, Thokozani Mhlambi, Nastio Mosquito, Alia Mossallam, Farida Nabibaks, Beya Othmani, Marinella Senatore, Ali Tnani, The Saida Manoubia Musical Troupe of Najoua Balti. Tijdens sonsbeek20→24 zal een speciale editie plaatsvinden van het vermaarde Saas-Fee Summer Institute of Art, met onder andere Christopher Cox, Ananya Jahanara Kabir, Ulrich Krieger, Cecile Malaspina, Kamila Metwaly, Nastio Mosquito, Warren Neidich (stichter), Anri Sala en Greg Tate.

GIF: Werkplaats Typografie. Contains film stills from Wan Pipel (1976, dir. Pim de la Parra, courtesy Eye Film Museum) and Riso Amaro (1949, dir. Giuseppe De Santis, courtesy Lux Film).