Alles over kunst

Nieuws

KMSKA neemt al na drie maanden afscheid van artistiek directeur

Het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen (KMSKA) neemt na amper drie maanden alweer afscheid van Jacqueline Grandjean, die sinds 1 oktober in dienst was als nieuw artistiek directeur. De voorziene heropening van het KMSKA op 25 september komt niet in het gedrang.

De Nederlandse kunsthistorica Grandjean had vanaf oktober de artistieke leiding van het museum. Zij werd gekozen uit meer dan 40 kandidaten. Grandjean volgde Manfred Sellink op, die lange tijd zowel de artistieke als algemene leiding combineerde. Carmen Willems is de nieuwe algemeen directeur.

Na amper drie maanden gaan Grandjean en het KMSKA in onderlinge overeekomst uit elkaar. ‘Zowel artistiek als strategisch lagen de visies ver uit elkaar’, zegt KMSKA-voorzitter Luk Lemmens. Met Grandjean werd een dading gesloten, zodat geen van beide partijen over het vertrek communiceren.

Voorlopig komt er geen nieuwe kandidatuur voor de artistieke leiding in het KMSKA. ‘De opening van het museum krijgt nu prioriteit’, zegt Lemmens. ‘Misschien lag de hoge druk om de deadline te halen mee aan de basis dat het verhaal met mevrouw Grandjean niet gelukt is. Maar er is een sterk museumteam aanwezig. En hoe de nieuwe collectiepresentatie eruit zal zien, ligt al een tijdje vast. Pas na de heropening denken we aan een nieuwe artistiek directeur.’

Jacqueline Grandjean, foto Rink Hof / Hollandse Hoogte