Alles over kunst

Nieuws

KMSKA heropent binnen een jaar

Op 25 september 2022 gaat het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA) opnieuw open, na elf jaar ingrijpende renovatie en uitbreiding. Ook de vaste kunstcollectie kreeg een facelift: zo werden een kleine tweehonderd kunstwerken gerestaureerd.

Minister-president Jan Jambon was aanwezig op het buurtfeest op het Antwerpse Zuid waar de heropening werd aangekondigd en stelde dat hij al de vijfde minister van Cultuur is die met het dossier wordt geconfronteerd, ‘en dat de heropening nu écht het geval zal zijn’. De hele restauratie zal uiteindelijk zo’n 100 miljoen euro kosten. Er komt 40 procent expo-ruimte bij. De laatste deelprojecten van het masterplan zijn intussen opgestart of lopende: de nieuwe tuin, de kantoorvleugel aan de achterzijde, de decoratie van de Rubens- en Van Dyck-zalen, de installatie van de museale scenografie.

KMSKA-voorzitter Luk Lemmens kon ook bevestigen dat de hedendaagse, conceptuele kunstinstallatie van de Argentijnse kunstenaar David Lamelas, die zich bevond in de tuin aan de linkerzijde en moest afgebroken worden, heropgebouwd wordt, maar op een andere plek in de museumtuin. In die tuin worden overigens ook andere sculpturen uit de collectie geplaatst, want ‘dit moet een fijne, kunstzinnige verblijfplek worden voor buren en bezoekers’. Volgens Lemmens staat de ‘publieksparticipatie voorop’ en ‘wordt het nieuwe museum een open huis waar elke bezoeker kan genieten, ontdekken, participeren en ervaren zonder enig obstakel. We hebben onszelf tot doel gesteld het schoonste gevoel op te roepen bij onze bezoekers’. ‘Het schoonste gevoel’ is ook de slogan die het museum tot bij de heropening wil hanteren. Een Vlaams woord, dat in het Nederlands een heel andere betekenis heeft.

www.kmska.be

foto Karin Borghouts
foto Karin Borghouts
foto Karin Borghouts