Alles over kunst

Nieuws

Joris Van de Moortel wint prijs van La Monnaie de Paris

La Monnaie de Paris is een van de oudste instellingen in Frankrijk waar twaalf eeuwen lang munten werden geslagen. Naast een museum voor muntkunde waren er ook tentoonstellingen van hedendaagse kunst te zien, zoals solo’s van Paul McCarthy, Marcel Broodthaers en een hernieuwde versie van Take Me (I’m Yours), de iconische tentoonstelling die in 1995 werd samengesteld door Hans Ulrich Obrist en Christian Boltanski voor Serpentine Galleries in Londen.

Sinds kort reikt La Monnaie de Paris ook een gloednieuwe prijs uit voor een kunstenaar en designer die werken rond medailles. Laureaten van deze eerste editie zijn de Franse designer Laurent Massaloux en de Belgische kunstenaar Joris Van de Moortel.

Het winnende voorstel van Van de Moortel bestaat uit een munt die een afbeelding van een danse macabre herneemt, een motief dat stamt uit de middeleeuwen maar wel vaker wordt opgeroepen in tijden van crisis. Binnen die munt zit een kleinere munt die - aldus het juryrapport - ‘de uitgang van deze wereld symboliseert’. Aan de prijs is een bedrag van 6000 euro verbonden.

www.monnaiedeparis.fr
jorisvandemoortel.eu

Joris Van de Moortel, courtesy van de kunstenaar en Galerie Nathalie Obadia Brussel-Parijs
Joris Van de Moortel, le medaille et son double, 8 cm, courtesy van de kunstenaar en Galerie Nathalie Obadia Brussel-Parijs