Alles over kunst

Nieuws

Joost Declercq weg bij MDD

“Er werd beslist om een einde te stellen aan de samenwerking tussen de heer Joost Declercq en de Stichting mevrouw Jules Dhondt-Dhaenens. Beide partijen wensen elkaar het allerbeste toe voor de toekomst.” Met deze korte en droge mededeling maakte de raad van bestuur van het Museum Dhondt-Dhaenens in Deurle bekend dat Joost Declercq niet langer directeur is van het MDD.

Joost Declercq, meer dan tien jaar in functie als directeur, had grootse uitbreidingsplannen voor het MDD. Architect Paul Robbrecht had de plannen klaar, ook de financiering was rond, maar Declercq werd geconfronteerd met de ene na de andere afwijzing van de bouwaanvraag door het gemeentebestuur. Enkele omwonenden waren fel gekant tegen de uitbreiding van het museum.
De raad van bestuur van MDD heeft de uitbreidingplannen altijd gesteund, tot begin dit jaar: toen werd besloten om over te gaan tot een zachte renovatie van het bestaande gebouw, zonder uitbreiding. Joost Declercq, die samenwerkingen had opgezet met enkele privéverzamelaars, om de collecie van het museum te optimaliseren, zag dat niet zitten. Nu is dus een einde gemaakt aan de samenwerking, met wederzijdse toestemming. Declercq zou in februari 2020 met pensioen gaan.

Wat er allemaal echt aan de hand was leest u in het jongste HART-nummer, dat op 4 september verschijnt: Marc Ruyters had begin augustus een lang gesprek met Joost Declercq.

Joost Declercq © Jean-Pierre Stoop