Alles over kunst

Nieuws

Joachim Naudts artistiek coördinator Extra City

Joachim Naudts is aangesteld als nieuwe artistiek coördinator van Kunsthal Extra City. Vanaf oktober 2020 zal hij samen met het team de kerk in de Provinciestraat omvormen tot een inspirerende tentoonstellingsruimte voor hedendaagse beeldende kunst, die ons doet nadenken over de stad en de samenleving in verandering.

Joachim Naudts (BE, °1982) is sinds 2008 professioneel actief in de hedendaagse kunst en fotografie. Hij cureerde meer dan dertig tentoonstellingen, waarvan de meeste voor het FOMU (Fotomuseum Antwerpen). Daarnaast is hij actief betrokken bij verschillende culturele organisaties. Hij verzorgde solotentoonstellingen van kunstenaars als Boris Mikhailov, Patrick Waterhouse, Bieke Depoorter en Broomberg & Chanarin en omvangrijke thematentoonstellingen zoals The Still Point of the Turning World (met co-curator David Campany) en Power! Photos! Freedom! (in samenwerking met Human Rights Watch). Naudts verklaart:

“Kunsthal Extra City staat voor mij al jaren synoniem voor een bruisende, artistieke plek die meegroeit met een steeds veranderende wereld. De uitdagingen daarin waren en zijn niet mals: participatie, dekolonisering en stedelijke verankering (eindelijk modewoorden geworden) laten samengaan met een sterk (inter)nationaal profiel en terzelfdertijd aandacht hebben voor de precaire positie van kunstenaars . Dat is iets waar ik graag mijn schouders onder zet. Gedreven door een diepe bezorgdheid over huidige maatschappelijke uitdagingen, leg ik mijn focus voornamelijk op politiek en geëngageerd werk dat zowel kan provoceren als een breed publiek bereiken om zo een debat op gang te brengen. Hedendaagse kunst bezit in essentie de kracht om ontwrichtend te werken en wanneer dat gebeurt ontstaat er een ruimte waar niet-academisch, kritisch en onbevooroordeeld denken mogelijk wordt.”

Foto (c) Alexey Shlyk