Alles over kunst

Nieuws

Jimmie Durham overleden

Jimmie Durham is niet meer. Op 81-jarige leeftijd is de Amerikaanse kunstenaar in Berlijn overleden. Hij was al langer ziek, bevestigde zijn galerie Kurimanzutto. Durham, die in zijn werk vaak Inheemse Amerikaanse stereotypen parodieerde en uitdaagde, zelfs toen de kwestie van zijn eigen afkomst kritiek en controverse opriep, verzette zich tegen ondubbelzinnige categorisering, zowel in zijn kunst als zijn leven. Hij was een performer, beeldhouwer, activist en dichter.

Van een sculptuur gemaakt door een vulkanisch rotsblok van negen ton op het dak van een zwarte Chrysler te laten vallen, tot figuren die zijn verzameld uit New Yorks straatafval met ‘Indiase’ accenten, tot een parodiefilm over hoe het is om ontdekt te worden als kunstenaar, Durham maakte kunst die scherp politiek en cultureel commentaar met humor vermengde. Durham ontving in 2019 de prestigieuze Golden Lion for Lifetime Achievement Biënnale van Venetië.

Jimmie Durham, Self-Portrait Pretending to Be a Stone Statue of Myself (2006), courtesy ZKM Center for Art and Media, Karlsruhe