Alles over kunst

Nieuws

Jacqueline Grandjean nieuwe directeur KMSKA

Jacqueline Grandjean wordt per 1 oktober de nieuwe artistiek directeur van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten (KMSKA) in Antwerpen. Samen met de algemeen directeur Carmen Willems gaat zij het museum naar de heropening loodsen.

Jacqueline Grandjean was voordien directeur van de Oude Kerk in Amsterdam. De Oude Kerk transformeerde onder leiding van Grandjean naar een dynamische kunstinstelling. Er vonden opzienbarende solotentoonstellingen van (inter)nationale kunstenaars plaats als Tony Oursler (2014), Taturo Atzu (2015), Germaine Kruip (2016), Iswanto Hartono (2017), Giorgio Andreotta Calò (2018), Adrián Villar Rojas (2019) en Aimée Zito Lema (2021). Kunstenaars kregen ruimte en artistieke begeleiding om onderzoek te doen en context specifiek werk te ontwikkelen.

Jacqueline Grandjean: "Vol vertrouwen sluit ik een belangrijke fase in het bestaan van de Oude Kerk af. De Oude Kerk heeft een bewogen verleden en gaat onverminderd een betekenisvolle toekomst tegemoet! Deze toekomst ziet er positief uit. Iedereen – team Oude Kerk, deskundigen, kunstenaars, Amsterdammers - die hieraan meewerkte doet dit vanuit hoge betrokkenheid. Het is de energie en toewijding van al die mensen die onvergetelijk is en blijft. Kunst van vandaag is het erfgoed van morgen.”

Jacqueline Grandjean in de Oude Kerk, foto: Koos de Wilt